STAN chce, aby vláda představila plán očkování pro příští měsíce

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) žádá, aby vláda představila poslancům i veřejnosti svou strategii pro příští měsíce, kdy bude dostupné větší množství vakcín proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by měl také vysvětlit projekt české vakcíny, řekl před dnešním jednáním Sněmovny novinářům předseda Starostů Vít Rakušan.

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka by Blatný mohl dolní komoru o strategii očkování informovat ve středu od 18:00. Faltýnek navrhne zařazení bodu.

Starostové mají podle Rakušana obavu z toho, jak bude vypadat očkování v březnu a dubnu. "V březnu má dorazit milion dávek vakcíny a v dubnu dva a nyní očkujeme zatím 30.000 lidí denně," vysvětlil. Kabinet by podle něj měl sám aktivně vystoupit a sdělit, jaká je jeho strategie.

Vláda by podle něj měla mimo jiné informovat, jaká odpovědnost bude přímo na premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který očkování koordinuje. "Jaká bude na jednotlivých krajích, jak do té složité logistiky zatáhnout starosty a starostky. Zatím nemáme žádnou představu, pouze slyšíme, že to zvládneme," uvedl Rakušan.

Kabinet před týdnem schválil pokračování projektu české vakcíny proti covidu-19. Vývoj očkovací látky byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Náklady na další fázi vývoje se předběžně odhadují až na 250 milionů korun. "Budeme se ptát ministra zdravotnictví, co s projektem bude," uvedl Rakušan. Starosty zajímá, kdy ČR naposledy vyrobila vlastní vakcínu, jaký bude celkový rozpočet projektu a efekt investovaných peněz a zda Česko potřebuje vyvíjet vlastní očkovací látku.

Starostové také považují za nedostačující nový kompenzační program, který představila vláda v pondělí. Podnikatelé, kterým klesly meziročně tržby alespoň o 50 procent, mají mít nárok na náhradu 60 procent z nákladů. "Například v gastronomii je to neuvěřitelně málo. Těch 60 procent fixních nákladů je něco, co už jim nepomůže a my se v postcovidové době probudíme do reality, kdy tito restauratéři nebudou moci živnost obnovit," uvedl. Pomoc by se měla pohybovat alespoň kolem 80 procent fixních nákladů, míní Rakušan.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Vláda ČR očkování Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy