Starosta Řeporyjí Novotný čelí dalšímu obvinění

Policie obvinila starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) z výtržnictví a podněcování k trestnému činu vůči někdejšímu policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Starosta o svém obvinění informoval dnes na twitteru. Případ má na starosti odbor extremismu a terorismu pražské policie. Starosta má v polovině července podat kriminalistům vysvětlení.

Někdejší policejní prezident Stanislav Novotný kritizoval svého jmenovce loni v prosinci ve vysílání Rossija 1. Ruská televize starostu pražské městské části oslovila kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům. Stanislav Novotný, který policii šéfoval od května 1993 do října 1994, měl jako zástupce České republiky vysvětlit, kdo regionální politik je a jakou mají jeho slova ve společnosti váhu.

Člena ODS označil v televizi za blázna, neúspěšného novináře a člena "pražské kavárny", který se přes skandály snaží vydělávat peníze, píše Deník N. Politik v reakci na jeho slova řekl serveru iDnes.cz, že je Novotný šmejd. "Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku a vlastizrádci by měli viset," dodal tehdy podle Deníku N starosta.

Novotný navíc čelí obžalobě za to, že loni v květnu na twitteru napsal, že by si přál, aby komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za návštěvu Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to "blíží vlastizradě".

A škodím si dál. Co už? Zavřít mě nedokáže a Řeporyjím jsou tyhle věci jedno. Tady pracuji, nekradu a je tu pořádek. Stát si mě nezaslouží. S vyšetřovatelm, co říká Obuškovi "pane doktore, se jinak bavit nebudu. pic.twitter.com/4vy7VCsOgI

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) July 3, 2020

"Obžaloba byla podána 9. dubna 2020 pro podněcování k trestnému činu. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky," řekl Deníku N mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Martin Černý. Věc ještě nebyla nařízena k projednání soudu. Komunálnímu politikovi za to hrozí až dva roky vězení.

"Vím, že nemám nikde do médií vyprávět, že někdo má viset. Jsou to ode mě strašné politické chyby a zaplatím za ně. Ale trvám na všem, co jsem řekl," řekl Novotný.

Na začátku letošního roku byl Novotný podle serveru pravomocně odsouzen za vyhrožování smrtí podnikateli Markovi Vítovi. Soud mu uložil pokutu 66.600 korun. Dnes Deníku N zopakoval, že ji zaplatí a že jeho právní zástupkyně v dané věci podá dovolání Nejvyššímu soudu.

Související

Více souvisejících

Pavel Novotný Zdeněk Ondráček Praha Stanislav Novotný

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy