Stát koupí Reynkův statek, rodině zaplatí 18 milionů

Stát koupí statek básníka a grafika Bohuslava Reynka v Petrkově, vytvoří tam kulturní centrum. Rodině za nemovitosti zaplatí 18 milionů korun. Novinářům to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který dnes Petrkov navštívil spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Petrkovský areál by měl podle Zaorálka přejít do vlastnictví státu ještě letos, převzít by ho měl Památník národního písemnictví.

Vnučka Bohuslava Reynka Veronika Reynková řekla, že s prodejem za tuto cenu souhlasí. "Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo. Vlastně to byl můj původní záměr. Když už to musím prodat, tak aby ten celý objekt zůstal otevřený lidem," řekla.

Záměr odkupu petrkovského statku podpořil také Babiš. "Myslím si, že tady budeme schopni vytvořit skutečně nové centrum kultury," řekl novinářům. Zároveň podotkl, že i s tím budou spojené významné investice.

"Já věřím, že stát je schopen se o to důstojně postarat, uděláme pro to všechno," uvedl Zaorálek. Doplnil, že na věcech, které souvisejí s penězi, se už domluvil s ministryni financí Alenou Schillerovou (za ANO). Podrobný návrh na využití petrkovského statku podle něj bude teprve vznikat. "My máme určitou představu, jak bychom začali, a pak by byl čas připravit projekt, který by byl daleko rozsáhlejší," řekl Zaorálek.

Ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben řekl, že by se Petrkov neměl stát památníkem. "Byli bychom rádi, aby to bylo spíš místo střetávání, určitých spojnic, ať je to výtvarné umění nebo literatura," řekl.

V petrkovském domě žil a tvořil básník, grafik a překladatel Reynek (1892 až 1971) s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, bydleli v něm i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitost přešla na jejich potomky.

Podle petice Zachraňte Petrkov! by měl dům sloužit jako připomínka Reynkova díla i jeho blízkých a souputníků, kteří do Petrkova jezdili. Pod peticí se od začátku května sešlo více než 1900 podpisů.

Jednopatrový zámeček je památkově chráněný od roku 2009. K budově přiléhá park a hospodářská stavení. Součástí prodejní nabídky jsou lesy, polnosti a dva rybníky. Celkem jde o 92.198 metrů čtverečních plochy. V přízemí zámečku jsou dva dvoupokojové byty, které nyní využívají majitelé.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Reynkův statek Ministerstvo kultury Alena Schillerová Andrej Babiš Památník národního písemnictví

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy