Stát má další problém. Lidí s prověrkou je zbytečně moc

Na ministerstvech a úřadech bylo loni o necelých 200 držitelů prověrky na nakládání s utajovanými informacemi víc, než je počet míst a funkcí, na kterých je nezbytné prověrku mít. Protože však řada postů vyžadujících prověrku není obsazena, téměř 3000 lidí s prověrkou je zařazeno na funkcích, kde ji nepotřebují.

Vyplývá to ze statistiky Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterou se dnes zabývala vláda. Držitelů osvědčení bylo v roce 2018 zhruba 25.300, tedy přibližně stejně jako v předchozích letech, vyplývá z materiálu.

Osvědčení v úrovni důvěrné, tajné nebo přísně tajné mělo v minulém roce podle statistik NBÚ celkem 25.298 osob, což je zhruba 11 procent ze zaměstnanců příslušných úřadů. Prověrku bylo třeba mít na 25.115 pozicích, ale jen 22.345 z nich bylo obsazeno. "I když je 2770 z těchto míst nebo funkcí neobsazených, působí na ústředních správních úřadech 2935 osob, které jsou držiteli osvědčení, ale jsou zařazeny na místě nebo funkci, na kterém není nezbytné mít přístup," uvádí NBÚ. O rok dříve takových osob bylo 4015, dodává.

Nejvýrazněji převyšuje počet držitelů osvědčení celkový počet obsazených míst na ministerstvech obrany (1363 osob) a vnitra (1292). NBÚ v dokumentu vybízí k tomu, aby bezpečnostní ředitelé ministerstev věnovali pozornost schvalování funkcí, kde je přístup k tajným informacím mít. "Jedině odpovědný přístup může vést k požadované eliminaci zbytečných žádostí o vydání osvědčení," uvádí úřad.

NBÚ zmiňuje, že v souvislosti s předsednictvím Česka v Evropské unii v druhé polovině roku 2022 předpokládá celkově 300 až 400 žádostí o vydání osvědčení. "Nadále zůstává nejasná problematika nárůstu počtu žádostí o vydání osvědčení v důsledku plánovaného navýšení personálu Stálého zastoupení Bruselu v době předsednictví. Materiál aktuálně schválený vládou nově pracuje se směrným číslem 58 osob. Tento počet je nicméně nedostatečný a nevyjasněna je rovněž příslušnost vysílaných osob," uvádí materiál.

Celkem by mělo Česko zaměstnat kvůli předsednictví 200 lidí, z toho 58 v Bruselu. Vláda to schválila v rámci plánu na personální a finanční zajištění předsednictví v polovině října. Premiér Andrej Babiš (ANO) prosadil, aby celkový rozpočet činil zhruba 1,24 miliardy korun. Ministři za ČSSD pro materiál nehlasovali, bojí se podfinancování, výdaje jsou podle nich zhruba o půl miliardy nižší, než byly v poslední době u obdobně velkých zemí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun, v dnešních cenách zhruba 4,32 miliardy.

NBÚ očekává, že v roce 2020 obdrží asi 5500 žádostí o vydání prověrky, z toho 2705 jich bude kvůli uplynutí doby platnosti dřívějšího osvědčení, 2795 bude nových.

Související

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy