Tajná kompro nahrávka? Babiš neskutečně zuřil. Novinář prozradil pikantní informace

Slovensko žije kauzou kolem spisu Gorila. Investigativní novinář Marek Vagovič píšící pro server Aktuality.sk poukázal na to, že s věcí je spojený i český premiér Andrej Babiš. Jeho vliv údajně sahal až k někdejšímu slovenskému premiérovi Robertu Ficovi.

Marek Vagovič ze serveru Aktuality.sk napsal knihu s názvem Vlastní hlavou: Jak prodal Fico krajinu oligarchům. Jde o příběh ze zákulisí Směru očima investigativního novináře, který odhalil několik důležitých kauz. Když Vagovič poprvé poukázal na vazbu mezi Ficem a Babišem, šéf hnutí ANO se prý neuvěřitelně rozzuřil.

Kauza Gorila vypukla už v roce 2011, kdy se na veřejnost dostal dokument Slovenské informační služby, který popisuje podrobnosti údajných rozhovorů mezi spolumajitelem Penta Investments Jaroslavem Haščákem a předními politiky v letech 2005 a 2006 a upozorňuje na podezření z korupce. Spis popisuje detaily údajných Haščákových rozhovorů s politickou a ekonomickou špičkou o provizích a úplatcích.

Ve spisu jsou také tvrzení týkající se financování současných slovenských politických stran Smer-SD, SDKÚ, KDH, SMK a bývalého ministra financí Jirka Malchárka. Kauza na Slovensku vyvolala také řadu demonstrací.

Před několika dny se ve slovenských médiích objevila nahrávka, na které se Haščák ke kontaktům s politiky vyjadřuje. Penta už kvůli nahrávce podala trestní oznámení a proti obsahu, v němž se mluví i o likvidaci nepohodlných osob, se důrazně ohradila.

Pro Čechy je pikantní především fakt, že na nahrávce zaznělo i jméno současného českého premiéra Andreje Babiše. Podle slovenského novináře měl být Babiš jedním z utajovaných sponzorů Směru. Vagovič o šéfovi hnutí ANO na facebooku píše jako o miliardáři a bývalém StBákovi.

„Když jsem to poprvé zveřejnil, Babiš neskutečně zuřil. Konspiroval, že to dělám na objednávku, že jsem zkorumpovaný a podobné žvásty,“ pokračuje Vagovič na sociální síti Facebook. Tato pasáž z nahrávky podle novináře opět ukazuje, že Směr Roberta Fica je vlastně jen firmou, která se pokoušela předat moc nad Slovenskem oligarchům. „Vždy to byla akciová společnost s prvky organizované trestné činnosti,“ píše Vagovič.

Jeho slova na facebooku okomentoval i český investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který se kauzám kolem Babiše dlouhodobě věnuje a který mimo jiné napsal knihu Boss Babiš. „Andrej Babiš tajně sponzoroval slovenský SMER Roberta Fica. Informace investigativního novináře Marek Vagovič potvrdily nahrávky z Gorily. Takhle si Babiš získával v 90. letech českou ČSSD penězi z Panamy,“ zdůraznil Kmenta.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Kmenta Slovensko Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy