TOP 09 chce po vládě do konce května návrh odškodňovacího zákona

TOP 09 požádá dnes vládu, aby do konce května připravila odškodňovací zákon, který má přinést jistotu pro všechny postižené opatřeními proti koronaviru. S podporou prodloužení nouzového stavu do 25. května TOP 09 nesouhlasí, je ale připravena v případě nutnosti termín posunout.

Za naprosto nedostatečné pro rozhodování označila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dosavadní odůvodnění vládou. Na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny také poznamenala, že nikdo z vlády opoziční stranu o její hlasy nepožádal.

O prodloužení nouzového stavu žádá vláda Sněmovnu už podruhé. "Je to výjimečný stav, nemůžeme si zvykat," uvedla Pekarová. Menšinový kabinet ANO a ČSSD žádá, aby v souvislosti s nynějším plánem uvolňování restrikcí pokračoval do 25. května. Pro plán zatím ale vláda nezískala potřebné hlasy. Za současné situace by skončil nouzový stav 30. dubna.

? Vláda dnes žádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Sledujte živě naši tiskovku ze Sněmovny! https://t.co/AeLl8iAGFn

— TOP 09 (@TOP09cz) April 28, 2020

Požadavek na odškodňovací zákon Adamová odvozuje od obdobného, který před lety upravoval nároky postižených povodněmi. "Vzneseme požadavek na odškodňovací zákon. Vláda si hraje se zákony, až když soud uzná, že se chová špatně, začne dávat všechno do pořádku," odkázala Adamová na rozhodnutí soudu, podle kterého měla o opatřeních rozhodovat celá vláda, nikoli pouze ministerstvo zdravotnictví. Kabinet se tak podle Adamové chtěl vyhnout odpovědnosti za škody firmám a živnostníkům.

"Chtěli bychom, aby se k tomu (vláda) postavila čelem a do konce května přišla s odškodňovacím zákonem, který by řekl, jak mají být odškodnění všichni postižení," uvedla Adamová s odkazem na firmy a živnostníky, pro které může být zavření podniků likvidační. Slova ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) o tom, že není možné krýt firmám zisky, označila za demagogii.

Stejně jako další opoziční strany chce TOP 09 ve Sněmovně jednat o plánu rozvolňování opatření a nákupech ochranných pomůcek.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Markéta Pekarová Adamová Vláda ČR zákony odškodnění Alena Schillerová živnostníci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy