Úprava jihomoravské kandidátky ČSSD je reakcí na průzkum, tvrdí Valachová

Úprava jihomoravské kandidátky vedením ČSSD byla podle místopředsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřiny Valachové reakcí na výsledek průzkumu, který ukázal potenciál až dvouciferného zisku, pokud ji povede první místopředseda sociální demokracie Roman Onderka.

Kvůli dosazení Onderky, který na prvním místě nahradil předsedu jihomoravské ČSSD Břetislava Štefana, opustilo začátkem týdne kandidátku 14 členů. Dvojka nové listiny Valachová novinářům ve Sněmovně řekla, že ji dění mrzí. Doufá, že by mohla působit ve straně jako mediátor.

Centrální vedení před dvěma týdny dosadilo do čela listiny Onderku namísto Štefana, pro něhož na jaře hlasovalo 85 procent členů jihomoravské organizace. Valachová se posunula ze třetího místa na druhé. Podle členů, kteří se listinu rozhodli opustit, zasáhlo celostátní vedení do vnitrostranické demokracie. Podle Valachové se rozhodnutí předsednictva odehrálo v souladu s volebními řády, jinak by ho odmítla.

Změna reagovala na výsledky průzkumu popularity, který zadalo ještě předchozí vedení ČSSD, uvedla Valachová. Kandidátka v pořadí Onderka - Valachová - Štefan měla podle ní potenciál získat na jihu Moravy až dvouciferné procento hlasů. "To, co se děje poslední dny, mě mrzí. Jsem z toho smutná. Vyzvala jsem, ať se soustředíme na společný cíl," řekla.

Štefan dnes v Hospodářských novinách uvedl, že zmiňovaný průzkum, podle kterého je mezi voliči Onderka nejznámější, nikdo neviděl. "Navíc si nejsme jisti, že známost má být tím pravým argumentem pro takto razantní krok a porušení vůle většiny," řekl. Podle HN se zatím nedaří vedení ČSSD kandidátku doplnit.

Valachová zdůraznila, že není znalkyní vnitrostranických sporů a není v nich zdatná. "Měli bychom se soustředit na výsledek ve volbách, ne sesle," uvedla poslankyně. Pokusí se jako "mediátor" či "ženský element" zkusit působit na obě strany sporu.

Šéf ČSSD Jan Hamáček k situaci na jihu Moravy v pondělí ČTK napsal, že ho rezignace některých straníků mrzí. "Bereme ji na vědomí. Vážíme si těch, kteří respektují výsledek finálního sestaveni kandidátky předsednictvem ČSSD dle našeho řádu primárek pro sněmovní volby," uvedl. ČSSD si podle něj se situací poradí a podá kompletní kandidátku.

Související

Kateřina Valachová

Valachová kritizuje účast ČSSD ve vládě s ANO

Hnutí ANO vytváří podle kandidátky na předsedkyni ČSSD Kateřiny Valachové ve Sněmovně účelové koalice s ODS, KSČM či SPD a vliv sociální demokracie na dění v kabinetu je malý. Pokud se to nezmění, ministři ČSSD budou do voleb ve vládě pouze "dožívat", což nemá smysl, řekla ČTK Valachová v rozhovoru před sjezdem. Delegáty při on-line jednání nechce přesvědčovat abstraktními vizemi, ale nabídkou tvrdé práce.
Lubomír Zaorálek

Ministr kultury Zaorálek varoval před změnami ve stavebním zákoně

Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně dnes varoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). To, co se odehrává s návrhem ve Sněmovně, podle jeho slov vzbuzuje obavu, že ze zákona zmizí i to minimum, které bylo dohodnuto ohledně památek a kulturního dědictví. Také varoval před prostorem pro korupci, který je podle jeho slov enormní.

Více souvisejících

Kateřina Valachová ČSSD

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy