V ubytovacím programu za zhruba týden přibylo 1412 žádostí

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v nové výzvě COVID ubytování aktuálně eviduje od velkých provozů asi 4000 žádostí za 2,1 miliardy korun, drobní ubytovatelé podali zatím zhruba 1600 žádostí za 95 milionů korun. Resort to dnes uvedl na twitteru. Za zhruba týden přibylo 1412 žádostí. Provozovatelé hromadných i individuálních ubytovacích zařízení mohou o dotace za nucené uzavření kvůli druhé vlně pandemie žádat do 31. března. Administraci programu má na starosti Státní fond podpory investic.

Hromadná ubytovací zařízení, tedy taková, která disponují minimálně pěti samostatnými pokoji, mohou o kompenzaci za uzavření žádat od 1. února. Na pomoc pro ně vláda schválila 3,3 miliardy korun. V programu od velkých provozů od minulého pondělí přibylo 566 žádostí.

Příjem žádostí pro individuální ubytovací zařízení, která mají pět a více pokojů a nejvýše devět lůžek nebo čtyři a méně pokoje a neomezený počet lůžek, úřad otevřel 8. února. Na podporu je pro ně připraveno půl miliardy korun. Podnikatelé za zhruba týden podali dalších 846 žádostí v objemu asi 48 milionů korun.

Program COVID ubytování se vztahuje k období od 22. října do 22. ledna. Není do něj započtený termín 3. až 17. prosince, kdy hotely, penziony a další podobné provozy mohly fungovat v běžném režimu. Momentálně mohou ubytovávat hosty za služebním účelem a lidi cestující za lékařem.

Velké ubytovací provozy mají nárok na 100 až 330 korun za pokoj podle kategorie a typu ubytování za maximálně 78 dní nuceného uzavření kvůli druhé vlně pandemie. Ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány mohou získat 200 korun za každý den uzavření v rozhodném období.

Hromadných ubytovacích zařízeních podle Českého statistického úřadu loni v ČR fungovalo 10.706, disponovala zhruba 228.000 pokoji.

Trh malých ubytovacích zařízení podle ministryně Dostálové dosud nikdo přesně nezmapoval, ale podle údajů Svazu venkovské turistiky by se měl týkat asi 30.500 pokojů. Pokles tržeb u velkých i malých provozů v důsledku pandemie se pohybuje kolem 80 procent, řekla dříve ČTK.

Související

Systém dotačního programu COVID

V COVID 2022 a Nepokryté náklady podnikatelé podali žádosti za 211,9 milionu

V programech COVID 2022 a COVID Nepokryté náklady podnikatelé podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační tituly připravilo, zatím podali 489 žádostí o kompenzace kvůli koronaviru za zhruba 211,9 milionu korun. Dalších 1244 mají v systému rozpracovaných. Na dotaz ČTK to dnes za tiskové oddělení resortu uvedl Marek Vošahlík. O příspěvek na zaměstnance mohou podnikatelé v COVID 2022 žádat do 12. května, příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady je otevřen do 17. května.

Více souvisejících

dotační program covid Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy