Válek chce na Vánoce zkrátit otevírací dobu obchodů. 25. prosince mají zavřít úplně

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhne na jednání vlády omezení otevírací doby na Štědrý den do 12:00 a uzavření obchodů 25. prosince. Řekl to dnes Radiožurnálu, o omezení diskutoval s Hospodářskou komorou ČR. Vzhledem k nouzovému stavu, který platí do 25. prosince, se obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních nemusejí řídit zákonem o prodejní době. Mohou být bez omezení otevřené 24. i 25. prosince.

Nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v pátek po prvním zasedání oznámila, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19. Nynější nouzový stav vyhlášený bývalým kabinetem ANO a ČSSD tak skončí o půlnoci 25. prosince. Přestane tak platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Naopak ale omezení prodeje o vybraných svátcích platit začne.

Omezení prodeje o vybraných svátcích upravuje zákon o prodejní době v maloobchodě platný od konce roku 2016. Zákaz se vztahuje kromě vánočních svátků 25. a 26. prosince také na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Na Štědrý den je prodej v maloobchodě zakázán od 12:00. Jenže tento zákon také počítá s výjimkou ve stavu nouze.

Válek dnes zopakoval, že vláda může znovu vyhlásit nouzový stav kdykoliv, pokud to situace bude vyžadovat. "Nebojíme se zavést i velmi přísná a razantní opatření, podle toho, jak se bude situace vyvíjet," řekl Radiožurnálu. Znovu doporučil restauracím nepořádat večírky. "Neplánujte to, je jedno, jestli bude nebo nebude nouzový stav. Pokud to uděláte, tak to vysoce pravděpodobně povede ke zhoršení situace v lednu a nás pak budou čekat začátkem příštího roku velmi tvrdá opatření," podotkl.

Epidemie v Česku v posledních dvou týdnech zpomaluje, obavy ale panují ze šíření varianty omikron. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes informovala, že koronavirovou variantu omikron zaznamenalo už 89 zemí. Omikron se rychle šíří ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva, podle WHO ale není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost, nebo kombinace obojího. "Pokud se bude jakýmkoliv způsobem vyvíjet situace kolem varianty omikron, vláda bude důsledně a rychle reagovat v souladu s doporučením odborníků," řekl Válek v pátek po uvedení do úřadu.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala tento týden upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) Obchody

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 17 minutami

před 45 minutami

před 54 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy