Válek vyzval lidi s příznaky covidu, aby o víkendu nechodili k volbám

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval lidi s příznaky nákazy covidu-19, aby nechodili k volbám do Senátu a obecních zastupitelstev. Mohli by ohrozit ostatní občany, zejména pak členy volebních komisí. Válek to uvedl na svém facebooku. V senátních a krajských volbách v roce 2020 i loni při volbách do Sněmovny mohli volit i lidé v karanténě. Letos to není možné.

Válek zdůraznil, že covid je vysoce nakažlivé onemocnění s významnými dopady na veřejné zdraví. "I nadále způsobuje závažné průběhy onemocnění a též úmrtí. Proto apeluji na všechny, kteří mají příznaky, aby zůstali doma a neohrožovali nákazou ostatní občany, zejména pak členy volebních komisí," uvedl ministr. Lidem staršího věku a lidem se sníženou imunitou, kteří chtějí volit a nemají příznaky respiračního onemocnění, doporučuje Válek rozestupy od ostatních, případně používání respirátoru.

Voliči v izolaci podle zákona nemůžou volit a ani k nim nemůže komise s přenosnou urnou. "A je jedno, jestli je to covid, žloutenka či spalničky. A dle zákona je úplně jedno, kdo toto protiepidemické opatření nařídí – může to dělat krajská hygienická stanice i praktik. Takhle to platí už desítky let," napsal Válek. Momentálně je v izolaci s covidem kolem 10.000 lidí starších 18 let. "Zátěž je relativně rovnoměrně rozložená a denní nárůst je v jednotlivých krajích v řádu stovek případů," dodal ministr.

V předchozích letech byly kvůli covidu možné zvláštní způsoby hlasování. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru. Přidali se tak k voličům, kteří hlasovali z auta a jichž bylo na 1600.

Epidemie koronaviru v Česku v posledních dvou týdnech opět zrychluje. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek očekává, že počty nakažených se proti nynějším údajům v říjnu a listopadu minimálně zdvojnásobí.

Související

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy