Ve volbách se hraje o orientaci Česka, řekla po odevzdání hlasu Adamová

Ve sněmovních volbách se hraje o orientaci České republiky, řekla dnes po odevzdání hlasu v základní škole v Praze 9 novinářům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Věří tomu, že opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) bude sestavovat vládu a postará se o změnu.

Volby jsou podle Adamové zásadní v tom, že rozhodnou o orientaci země. "Zda budeme dále součástí EU a NATO, zda se nevydáme na východ. Je to souboj o identitu České republiky, zda tu bude vládnout oligarcha podporovaný populisty a extremisty, nebo tu budeme vládnout slušnou politikou, která myslí na lidi," řekla. S odkazem na vládní hnutí ANO uvedla, že slovo ano by se mělo vrátit do slovníku ve svém původním významu.

Určitou komplikací pro povolební vyjednávání může podle Adamové být zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. "Netušíme, jaký konkrétně je, kancelář prezidenta není úplně transparentní v informování," uvedla. Věří tomu, že se Zeman brzy uzdraví. Pražský hrad opakovaně odmítl, že by měl prezident vážné zdravotní potíže. Ovčáček dnes Rádiu Z řekl, že je Zeman 14 dnů ve stavu nemocných a současný stav ho neomezuje ve výkonu ústavních povinností.

Adamová hlasovala v základní škole Na Balabence a nechtěla říci, zda na koaliční kandidátce vyznačila preferenční hlasy. "Je to právo každého, nebudu to prozrazovat," uvedla.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová volby 2021 top 09 Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy