Většina členů a potenciálních voličů Zelených chce volební spolupráci

Více než tři čtvrtiny dotázaných členů i potenciálních voličů Strany zelených preferují kandidaturu v podzimních sněmovních volbách s dalšími subjekty. Vyplývá to z průzkumu strany, uvedla na dnešním on-line sjezdu spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. Největší podporu měla v obou skupinách spolupráce s Piráty, případně s předvolební koalicí Pirátů a STAN. Koaliční rada těchto stran ale spolupráci se Zelenými odmítla. Strana zelených teď jedná zejména s ČSSD.

Průzkumu se zúčastnilo 374 členů Zelených. Největší podporu měla spolupráce s Piráty, případně s koalicí Pirátů a STAN nebo samostatně se STAN. Další v pořadí byla kooperace s novým hnutím bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře Lidé PRO, následovaly s odstupem TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. S lidovci a TOP 09 se předsednictvo Zelených rozhodlo nevyjednávat, neboť se subjekty v předvolební koalici spojily s ODS.

Potenciálních voličů odpovědělo 1249. Také u nich měla největší podporu spolupráce s Piráty a hnutím STAN, s odstupem následovaly Lidé PRO, TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD.

Jednání se sociální demokracií o možné předvolební spolupráci probíhají. Strany nyní debatují o styčných programových bodech. Vznikne programová skupina, jež se bude snažit sladit priority subjektů. Podle spolupředsedy Zelených Michala Berga se může stát, že se s ČSSD strana nesejde v konkrétních bodech, ať už procesních, nebo obsahových. Je ale příznivcem vyjednávání.

Na dnešním sjezdu promluvil i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Uvedl, že pro sociální demokracii jsou Zelení nejbližším politickým partnerem. Apeloval na to, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci. Připomněl, že ČSSD též promýšlí kooperaci na širší platformě, a to s odboráři nebo nezávislými osobnostmi. "Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou," uvedl také Hamáček.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy