Vítězné hnutí ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu. Karviná a Přerov mají primátory

Vítězné hnutí ANO dnes v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Primátorem zůstane lídr ANO Miroslav Žbánek. Dohodnutá radniční koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Nové zastupitelstvo poprvé zasedne v pátek. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.

Součástí koaliční smlouvy je rozdělení míst v jedenáctičlenné městské radě. Hnutí ANO v ní připadne šest pozic, hnutí spOlečně dvě a koalice ProOlomouc a Piráti obsadí tři místa. Primátor bude mít šest náměstků. Za hnutí ANO usednou do uvolněných funkcí radních Miroslava Ferancová a Miloslav Tichý, za hnutí spOlečně jeho lídr Otakar Štěpán Bačák a za ProOlomouc a Piráty Tomáš Pejpek, Kateřina Dobrozemská a Viktor Tichák.

Žbánek po podpisu koaliční smlouvy novinářům řekl, že nová koalice se bude muset vyrovnat s energetickou krizí a složitou hospodářskou situací. Koaliční smlouva podle něj svou strukturou reflektuje programové cíle, na kterých se zástupci ANO, ProOlomouc, Pirátů a spOLečně při povolebních jednáních shodli. "Odkazuje i na složitou dobu, ve které se nová koalice formuje, hlavně z pohledu energetické a ekonomické situace Olomouce, České republiky, Evropy a světa," uvedl Žbánek.

Nová koalice bude muset hodně sil věnovat městským financím. "Priority spatřuji v udržení fiskální stability města ve vazbě na umořování dluhu," řekl Bačák, podle kterého bude zároveň nutné podporovat sociální oblast a zvolit udržitelnou poplatkovou politiku. "Tak, aby nezhoršovala situaci obyvatel," uvedl Bačák. Třetím pilířem podle něj bude zachování rozsahu investic v příštích čtyřech letech.

Pejpek se chce v městské radě zasadit o to, aby radnice lépe přistupovala k rozvoji a kvalitě investic na území města. Tichák mezi své priority zařadil vzdělávání, školství a kulturu, jejichž jednotlivé segmenty se bude snažit propojit.

Komunální volby letos v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo Spolu s deseti mandáty. Třetí koalice ProOlomouc a Pirátů bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD a Trikolora má pět mandátů, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě spOLečně. Šestý je STAN se dvěma mandáty.

V úvahu v Olomouci po zářijových komunálních volbách připadala i dvojkoalice ANO a Spolu, která by disponovala 26 hlasy. Zastupitelé ANO ale tuto variantu nepodpořili. Uskupení Spolu, které před komunálními volbami vytvořila ODS s KDU-ČSL a TOP 09, získalo druhý nejvyšší počet mandátů a nakonec půjde do opozice.

Novým starostou Rokycan je dosavadní místostarosta Tomáš Rada

Novým starostou třetího největšího města Plzeňského kraje, čtrnáctitisícových Rokycan, se stal šestapadesátiletý lídr Rokycanských patriotů Tomáš Rada. Na dnešním ustavujícím jednání zastupitelstva dostal 14 z 21 hlasů. Rada byl dosud dvě volební období místostarostou. Po zářijových volbách se jeho vítězní Rokycanští patrioti dohodli na koalici s novými partnery ANO a s uskupením Pro naše Rokycany - Zelení a nezávislí kandidáti. V zastupitelstvu s 21 členy tak mají většinu 13 hlasů.

Dosavadní koaliční partneři, s nimiž byli Rokycanští patrioti v čele města osm let - nezávislí a ODS (letos v koalici Spolu) - skončili v opozici. Rokycanští patrioti mají šest mandátů, ANO pět, Spolu a Nezávislí mají po třech mandátech, dva zastupitele má uskupení Pro naše Rokycany se Zelenými a nezávislými kandidáty a po jednom zastupiteli mají Pro Rokycany a KSČM.

Primátorem Karviné bude znovu Jan Wolf z vítězné ČSSD

Primátorem Karviné bude znovu Jan Wolf z vítězné ČSSD. Na dnešním ustavujícím zasedání získal 40 hlasů od 41 přítomných zastupitelů, sám se hlasování zdržel. Padesátitisícové město povede koalice ČSSD s hnutím ANO. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít dvoukoalice převahu 33 hlasů.

V jedenáctičlenné městské radě bude mít ČSSD sedm zástupců a hnutí ANO čtyři. Primátor bude mít znovu čtyři náměstky, tři budou podle koaliční dohody za ČSSD a jeden za hnutí ANO. Každé z koaličních uskupení bude mít po třech radních. V Karviné by vítězní sociální demokraté díky nadpolovičnímu zisku mandátů mohli vládnout sami. Lídr ČSSD a primátor Wolf ale už po volbách naznačoval, že nechce jít touto cestou a bude jednat o koalici. Ke spolupráci tak ČSSD přizvala hnutí ANO, které už v uplynulém volebním období bylo součástí koalice a v letošních komunálních volbách bylo ve městě druhým nejúspěšnějším subjektem.

Za sociální demokracii byli náměstky znovu zvoleni Andrzej Bizoń, který je nestraníkem za ČSSD, a také Lukáš Raszyk. Nově bude náměstkem za sociální demokraty Radim Slíva, který je rovněž nestraník za ČSSD. Za hnutí ANO bude náměstkem opět Vladimír Kolek. Radními za sociální demokraty byli zvoleni Blanka Dadoková, Zdeněk Vojkůvka a Jan Firla, za hnutí ANO pak Martin Gebauer, Radek Podstawka a Petr Koval. Svěřením jednotlivých kompetencí se zastupitelé chtějí zabývat až na prosincovém zasedání zastupitelstva.

Související

Církev, ilustrační fotografie.

Olomouckým arcibiskupem se stal Nuzík. Blahopřál mu i Fiala

Novým olomouckým arcibiskupem je od pátku dosavadní administrátor arcidiecéze a pomocný biskup Josef Nuzík. Jmenoval ho papež František, rozhodnutí svatého otce oznámil apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo v katedrále svatého Václava v Olomouci. 

Více souvisejících

olomouc

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Zdroj: David Holub

Další zprávy