Vláda by měla znovu posoudit zákaz výjezdů pendlerů, domnívá se Hamáček

Vláda by měla v pondělí podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) znovu zvážit zákaz jízd takzvaných pendlerů za prací do zahraničí. Riziko, že narušují systém dalších opatření, je příliš veliké, řekl Hamáček v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Je podle něj nicméně na šéfovi krizového štábu Romanu Prymulovi, zda jsou cesty pendlerů za hranice ještě snesitelné z hlediska šíření epidemie nového typu koronaviru. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by rád postupoval se sousedními státy společně.

Prymula v televizi Prima řekl, že v některých lokalitách by bylo na místě cesty pendlerů přes hranice zakázat. V pondělí to navrhne vládě. Později v ČT Prymula uvedl, že má z některých regionů údaje, že nakažených koronavirem je i deset procent pendlerů.

"Chápu, že mají hypotéky, živí rodiny. Pro mne už je ale to riziko příliš veliké," uvedl Hamáček s tím, že by jízdy pendlerů zakázal.

Petříček kvůli pendlerům požádal své kolegy ze Saska, Bavorska a Rakouska, aby tamní občany vyzvali k nošení roušek na veřejnosti. Na twitteru ministr uvedl, že si s kolegy dnes telefonoval. "Prioritou by měla být ochrana pendlerů přímo na místě," napsal.

Cestování pendlerů by mohlo podle Petříčka omezit, pokud by byli v Rakousku nebo Německu na nějaký čas ubytováni. Uvedl, že Česko nechce zdravotnictví v příhraničí sousedních zemí nechat v problémech. Restriktivní opatření by se podle ministra zahraničí měla přijímat společně v podobné míře a formě, chtěl by najít kompromis. "Je pro nás zásadní, aby to zvládli i naši sousedé, jsme v tom totiž společně," doplnil.

Od půlnoci na sobotu začala pro pendlery platit přísnější pravidla. Přes hranice smějí pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem.

Policie dává razítka na hranicích každému ráno při výjezdu a po příjezdu zpět. Vláda nová pravidla zavedla kvůli tomu, že někteří lidé režim, který dovoluje zemi opustit v době opatření proti epidemii koronaviru, zneužívali.

Od pondělí platí v celém Česku zákaz volného pohybu lidí po celé zemi. Nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Stát také zakázal až na výjimky, jako je například kamionová doprava, překračování hranic. Pendlerům dal výjimku, mohou zajíždět až sto kilometrů od hranic. Ve středu vláda rozhodla i o zdravotních prohlídkách na hranicích.

Premiér Andrej Babiš několikrát zdůraznil, že hranice mohou být uzavřeny i pro pendlery. V uplynulém týdnu nicméně zmínil, že by bylo třeba postupovat samostatně pro pracovníky v Německu a Rakousku. Zatímco v Německu by jejich stažení nemělo podle premiéra velký vliv, v Rakousku jsou na pracovnících z Česka více závislé sociální a zdravotní služby.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Roman Prymula (epidemiolog) Vláda ČR hranice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Japonskem otřáslo zemětřesení, vlny tsunami nezpůsobilo

Japonskem ve středu večer místního času otřáslo zemětřesení, jehož epicentrum bylo na západě země. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, informovala zahraniční média. Úřady nevydaly varování před vlnami tsunami. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy