Vláda se má zabývat návrhem na zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců

Zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců, který loni prosadila Sněmovna proti vůli stran nynější vládní koalice, by měla ve středu projednat vláda. Návrh připravil Senát. Jeho novela cizineckého zákona má také zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku.

Doporučení ministerstev do dnešního poledne však na vládním webu nebyly k dispozici.

Sněmovna loni schválila úpravu, podle níž cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR budou muset být pět let komerčně pojištěni jen u Pojišťovny VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Dolní parlamentní komora o tom rozhodla navzdory tomu, že proti změně byly kromě Senátu také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora ČR.

Kritizovaná úprava byla jejím navrhovatelem, poslancem ANO Miloslavem Janulíkem, zdůvodněná potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž by měli jistotu, že jim bude proplacená. Podle senátorů v čele s Tomášem Jirsou (ODS) je ale tato změna v rozporu s ústavním i evropským právem, neboť "cizincům odebrala právo zvolit si zdravotní pojištění podle jejich preferencí".

Senátoři podobně jako loni navrhli, aby poskytování zdravotního pojištění cizincům bylo umožněno většímu okruhu pojišťoven. Jejich návrh počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců, přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie.

Novela má cizincům umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP a pojistit se u pojišťovny podle jejich uvážení. Děti cizinců, které se narodily v ČR, by podle Lumíra Kantora (KDU-ČSL) neměly být pojištěny z veřejného pojištění pouze na první dva měsíce od narození, ale 12 měsíců. Týkalo by se to dětí, jejichž matka nebo otec mají v Česku povolený trvalý pobyt. Podle Kantora to bude stát jednotky milionů korun ročně.

Novela má zdvojnásobit limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednané nejméně na 120.000 eur (zhruba tři miliony korun). Autoři předlohy to zdůvodnili tím, že limit se deset let nezvyšoval. Pojišťovny mají podle návrhu dostat povinnost obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Související

Alena Schillerová

ANO kritizovalo debaty o snížení valorizace plateb za státní pojištěnce

Snížení valorizace plateb za státní pojištěnce by podle hnutí ANO vedlo k omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče či inovativních léků. Po dnešním jednání stínové vlády ANO to řekli bývalá ministryně financí Alena Schillerová a člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan. 
Vlastimil Válek (TOP 09)

Valorizace plateb za státní pojištěnce se snižovat nebude

Valorizace plateb za státní pojištěnce se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli rostoucím nákladům státu snižovat nebude. Do budoucna ale bude potřeba celková změna systému, jinak bude více než polovinu veřejného zdravotního pojištění platit stát, řekl dnes na dotaz ČTK. Letos je platba za státní pojištěnce měsíčně 1900 korun, od příštího roku bude částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

Více souvisejících

zdravotní pojištění VZP Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 43 minutami

před 45 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy