Vláda zřejmě odmítne návrh hnutí ANO na osvobození pohonných hmot od DPH

Návrh poslanců opozičního hnutí ANO na osvobození pohonných hmot od daně z přidané hodnoty kvůli jejich nynějšímu zdražení vláda Petra Fialy (ODS) zřejmě odmítne.

Ministerstva poukazují v připomínkách na rozpor předlohy z evropským právem a na dopady na veřejné rozpočty v řádu "vyšších jednotek miliard korun" za každé čtvrtletí. Kabinet pošle zákonodárcům po středeční schůzi vlády k novele poslanců ANO pravděpodobně záporné stanovisko, vyplývá ze zjištění ČTK.

"Stávající znění (evropské) směrnice o DPH neumožňuje osvobodit od daně s nárokem na odpočet daně dodání pohonných hmot, návrh je tak v jednoznačném rozporu s unijním právem," uvedlo ministerstvo financí obdobně jako například ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu. Česku by podle nich hrozilo řízení pro porušení unijního práva a peněžitá sankce.

Ministerstva upozornila rovněž na to, že by se zkrátily příjmy nejen státního rozpočtu, ale také rozpočtů obcí a krajů. "Vzhledem k současné situaci, kdy veřejné rozpočty musí čelit mnoha výzvám - výše schodku státního rozpočtu, neočekávané výdaje spojené s válečným konfliktem na Ukrajině a s tím spojenou uprchlickou krizí a podobně, by se mělo k plošným opatřením, která mají negativní vliv na příjmy kteréhokoliv článku veřejných rozpočtů, přistupovat velmi obezřetně," stojí v připomínce ministerstva průmyslu a obchodu.

Nově by měly být podle návrhu hnutí ANO pohonné hmoty osvobozeny od DPH stejně jako služby spojené s jejich dodáním a také jejich dovoz pro osobní spotřebu. V současné době spadají pohonné do základní sazby 21 procent. Odvádí se z nich navíc i spotřební daň. Nyní platný zákon o DPH osvobozuje od daně dovoz pohonných hmot v běžné nádrži automobilu a dovoz nejvýše deseti litrů v kanystru. Podle předsedkyně sněmovního klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové poslanci hnutí pouze požadují, aby stát vrátil lidem to, co vybere na daních kvůli inflaci navíc.

Kabinet se v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině shodl na tom, že navrhne zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun. Ministerstvo financí navíc kontrolovalo prodejní ceny pohonných hmot z hlediska marží. Po týdnu oznámilo, že prověrky neprokázaly potřebu cenové regulace. Povinnost denních hlášení pokračuje.

Podle dat společnosti CCS činila v březnu průměrná cena za litr pohonných hmot 46 korun, došlo tak ke zdražení o téměř deset korun. Od října loňského do února letošního roku se pohybovala mezi 35 a 37 korunami. 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Vláda ČR Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 40 minutami

před 43 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy