Vondra: Nastává období tvrdé mocenské politiky, rozhodovat v ní bude síla

Svět se probouzí do období tvrdé reálné mocenské politiky, ve kterém bude rozhodovat síla a tvrdá soutěž o zdroje. Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost to dnes na Pražském hradě řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Soutěžit se podle něj bude bez pravidel. Řekl také, že otevřenou náruč pro ukrajinské uprchlíky je potřeba udržet i do budoucna. Je přesvědčen, že pro Českou republiku bude pozitivní, pokud se zde ukrajinští uprchlíci rozhodnou zůstat i pokud odejdou zpět na Ukrajinu.

"Probouzíme se do multipolárního světa, do světa tvrdé reálné mocenské politiky, kde bude rozhodovat síla, tvrdá soutěž o zdroje, často bez pravidel, a to buď přeroste v nějaký konflikt, nebo se najde nějaká rovnováha, která tomu konfliktu zamezí," řekl Vondra. Pro Českou republiku není takový vývoj dobrý, protože jako malý stát lépe prosazuje své zájmy ve světě, který hraje podle pravidel. "Míříme k Jaltě, Vídeňskému kongresu a něčemu podobnému," řekl s odkazem na konference, na kterých si v minulosti mocnosti rozdělovaly sféry svého vlivu.

Ohledně pomoci Ukrajině česká vláda podle Vondry "dělá dost", může ale ještě víc. "Ve vztahu k Ukrajině musíme dělat vše, co je v našich silách, aby se splnil cíl, že se nějak udrží, včetně dodávek zbraní," poznamenal.

Podle Vondry bude muset Česko přehodnotit svůj postup například při nákupu vojenského materiálu nebo v jaderné energetice a musí se rozhodovat strategicky. Při podobných nákupech podle něj nyní nebudou platit žádná pravidla. "Kdo bude postupovat podle soutěží a pravidel, bude na konci fronty, takže nedostane nic, protože výrobní kapacity jsou limitované," řekl.

Vyslovil se pro udržení otevřené náruče pro Ukrajince za každou cenu, i když budou mít lidé "hlouběji do kapsy". "Nevíme, jestli zůstanou, nebo odejdou. Ale obojí je pro nás dobře," řekl.

Související

Alexandr Vondra

Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.
Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.

Více souvisejících

Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy