Zaorálek chce po policii, aby prověřila podezřelou zakázku

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) podal trestní oznámení kvůli zrušené IT zakázce chystaného národního informačního kulturního portálu Czechiana. Na twitteru dnes uvedl, že mohla být během přípravy zmanipulována. Vypsání projektu, který by stál 449,5 milionu korun, zastavil Zaorálek v únoru s vysvětlením, že by byl megalomanský.

"Od prvního okamžiku ve funkci mi byl podezřelý. Proto jsem také většinu neprůhledných IT zakázek zastavil. Postupně jsem se rozloučil s lidmi za to zodpovědnými, které přivedl na ministerstvo Daniel Herman," uvedl s odkazem na svého předchůdce Zaorálek v poznámce k trestnímu oznámení.

Herman na dotaz ČTK sdělil, že věc se odehrála tak dávno, že si na jednotlivosti nepamatuje. "Vzpomínám si, že v době naší vlády se podporovala digitalizace resortu a Czechiana byla jedním z těch plánovaných projektů na ministerstvu kultury. Ale detaily a lidi kolem si už nepamatuji. Já jsem technikálie nikdy moc neřešil. To byla kompetence náměstků," uvedl Herman (KDU-ČSL), který byl ministrem v letech 2014 až 2017.

Portál Czechiana měl umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuálním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Projekt se připravoval několik let, loni v dubnu zakázku schválila vláda. Czechiana byla podle Zaorálka největší IT zakázka, která se na ministerstvu připravovala.

V textu Zoarálek odkázal na informace serveru Seznam Zprávy.cz, podle nichž za ovlivněním zakázky stáli nejen ministerští úředníci, ale také dva manažeři spojení s čínskou technologickou společností Huawei. "Ti ve spolupráci se dvěma úředníky resortu nastavili podmínky tak, aby ve veřejné soutěži zvítězila předem daná firma," napsal server. Manažery, kteří ve společnosti Huawei měli na starosti obchody se státem, sledovali reportéři Seznam Zpráv pomocí skrytých mikrofonů a kamer od podzimu minulého roku.

V oznámení podaném k pražskému státnímu zastupitelství se sídlem na Praze 5 Zaorálek uvedl, že jeden z účastníků zadávacího řízení pro ministerstvo jako pro zadavatele zpracoval technickou dokumentaci a úřad dokumentaci převzal. "Tedy fakticky jeden z účastníků zadávacího řízení zpracoval zadávací dokumentaci sám pro sebe," uvedl ministr s tím, že podobné podezření se týká i zakázek na spisovou službu a ekonomický informační systém. Na této činnosti se měli podílet dva zaměstnanci ministerstva, uvádí trestní oznámení. Stojí v něm také, že ministerstvo by se mohlo přihlásit do trestního řízení jako poškozený.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Ministerstvo kultury Daniel Herman státní zakázky Policie ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy