Hřib vzkazuje: Stát musí splnit podmínky, pak lze mluvit o vládní čtvrti

Stát musí dostavět vnější okruh, přispět Praze na vnitřní okruh a postavit nemocnici. Teprve pak může začít diskuse o stavbě vládní čtvrti. Novinářům to dnes řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Premiér Andrej Babiš (ANO) není podle primátora zvyklý, že s ním někdo nesouhlasí, komentoval úterní neúspěšnou schůzku, z níž premiér odešel. Hřib odmítl kritiku opozice, že škodí hlavnímu městu.

Vláda chce v Letňanech postavit čtvrť až pro 10.000 úředníků, potřebuje k tomu pozemky města.

"Já naprosto chápu, že panu premiérovi leží na srdci blaho úředníků a že jim chce postavit nové kanceláře, ale doufám, že všichni chápou, že mě leží na srdci především blaho Pražanů a že řeším prioritně problémy Prahy jako takové," řekl primátor Zdeněk Hřib.

Postoj města se podle primátora nemění a nadále trvá na zmíněných požadavcích. Navíc podle něho nejde o témata, o nichž by se mělo diskutovat. Nedorozuměním je, že premiér se domnívá, že jednání již začala, uvedl. "Dokud tyto vstupní podmínky nejsou splněny, tak žádné jednání nezačne," řekl Hřib. Podle primátora požadavky nejsou přemrštěné, neboť jakákoliv výstavba v Letňanech není možná bez toho, aby byly silniční okruhy dokončeny.

Babiš dnes řekl, že s Hřibem již nebude jednat a osloví zbylé pražské radní. Také uvedl, že jednání s primátorem působí zúčastněným trauma. "Pan premiér asi není zvyklý, že s ním někdo nesouhlasí, což se mu v holdingu nestávalo často," řekl Hřib. Na schůzku s premiérem se prý vydal proto, aby mu řekl, ať městu neposílá žádné nabídky, dokud stát nesplní podmínky. Zároveň uvedl, že Babiš za sebe může poslat náhradníka, ten se ale dozví totéž co premiér.

Premiérovi způsobuje “psychické trauma” představa, že by měl stát spolufinancovat klíčové dopravní stavby a nemocnici výměnou za byrokratickou čtvrt. Asi není zvyklý na rovné jednání. Alespoň Praha může využít pozemky k řešení bydlení. Díky @ZdenekHrib za hájení zájmů občanů!

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) September 18, 2019

Hřiba kritizovaly v Praze opoziční ODS a ANO. Svým postupem podle nich poškozuje Prahu. "Je to nesmysl, já se snažím pro Prahu získat co nejvíc, což je logická úloha primátora," řekl Hřib.

Postup mu vytkl také Jiří Pospíšil (TOP 09), předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), s kterými Piráti společně ještě s Prahou Sobě, vládnou. Hřib kritiku odmítl, a naopak Pospíšilovi vytkl, že se mnohých jednání neúčastní. "Někteří členové rady jsou k projektu (vládní čtvrti) naladěni ještě mnohem negativněji, například paní (Hana) Marvanová (za STAN), která se tím netají," řekl.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10.000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Andrej Babiš Praha Česká pirátská strana Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy