Zelení si zvolili dvě místopředsedkyně, hodlají být hlasem mladé generace

Strana zelených si během druhého dne stranického sjezdu v Ústí nad Labem zvolila nové předsednictvo. Místopředsedkyněmi strany se staly neúspěšná uchazečka o předsednickou pozici Anna Gümplová a Zdeňka Perglová. Řadovými členy předsednictva se stali Petr Globočník, Petr Kučera a Jiří Kulich. Náhradními členy předsednictva budou Jan Hruška a Petr Kutílek.

Už v sobotu si strana zvolila spolupředsednickou dvojici muže a ženy, nově ji povede Magdalena Davis a Michal Berg. Model dvou předsedů znají zelení i v dalších evropských zemích. Smíšené předsednictví má zajistit rovné zastoupení mužů a žen na nejvyšší pozici strany.

Dvě dnes zvolené místopředsedkyně budou mít v předsednictvu stejné pravomoci, nedělí se na tedy na první a druhou místopředsedkyni. "Je škoda, že nemůžeme mít dvě spolupředsedkyně, tak máme alespoň dvě místopředsedkyně," řekla Gümplová, která chce být hlasem mladé generace.

Máme dvě místopředsedkyně! Annu Gümplovou a Zdeňku Perglovou. #sjezdZ

— Zelení (@zeleni_cz) January 26, 2020

"Chci být spojka s mladými lidmi, protože téma klimatické krize je opravdu největším politickým tématem dneška," dodala s tím, že právě mladou generaci krize zasáhne nejvíc. "Co budou první kroky předsednictva, bude záležet na nové spolupředsednické dvojici," řekla dnes po zvolení na dotaz ČTK Perglová, dosavadní členka předsednictva.

Už v sobotu nová předsednická dvojice dávala najevo, že téma klimatické krize pokládá za důležité a chce z něj učinit hlavní téma voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Davis získala v sobotu 115 hlasů z 210, pro Berga hlasovalo 141 z 211 delegátů. Spolupředsednictví znají například němečtí Zelení, podobně jako belgičtí či švédští. V českých stanovách schválil spolupředsednictví loňský sjezd strany.

Podpora Zelených se podle průzkumů veřejného mínění z poslední doby pohybuje kolem dvou procent. Zastoupení mají Zelení nyní pouze v Senátu, jejich vládní angažmá skončilo před deseti lety.

Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 Zelení získali 1,46 procenta hlasů, nedosáhli tak ani na státní příspěvek. Vedení strany pak po rezignaci Matěje Stropnického převzal Štěpánek. Do Sněmovny a následně i do vlády se Zelení dostali pod vedením Martina Bursíka v roce 2006. Provází je pověst strany s vnitřními spory. V Ústí si připomenou 30 let od vzniku Strany zelených v Česku.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Magdalena Davis (Zelení) Michal Berg (Zelení)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy