Zemřel ředitel Finančního úřadu, kde se šířil koronavirus. Před smrtí poslal děsivou SMS

Ve středu zemřel ředitel finančního úřadu na Praze 10 Jindřich Menčík. Podle novináře Jana Tuny má jeho krev na rukou ministryně financí Alena Schillerová. Mluví se totiž o tom, že Menčíkovu smrt způsobila nákaza novým koronavirem.

Novinář Jan Tuna na sociálních sítích se svolením rodiny zesnulého ředitele FÚ pro Prahu 10 zveřejnil informace, které podle jeho slov „nesmí zapadnout“. Zároveň prý nechce, aby tuto situaci ministerstvo financí či vláda zametly pod koberec.

„Vše ukazuje, jaká je navzdory tvrzení vlády, premiéra a prezidenta realita v České republice a jak jsou ohrožovány tisíce nic netušících lidí. A člověk, který se tomu alespoň v mezích svých možností pokusil zabránit, včera večer bohužel zemřel. J.M. Nebylo mu ani 60 let. Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým,“ napsal Tuna ve středu večer na facebooku.

Připomněl, že už v polovině března se hovořilo o tom, že několik zaměstnanců Finančního úřadu na Praze 10 bylo nakaženo, někteří skončili v karanténě, instituce však dál fungovala. Byl to právě zesnulý ředitel Menčík, který podle Tuny už ve středu 11. března ráno na dveře umístil ceduli, že je úřad z provozních důvodů zavřen. Na pokyn z vyšších míst ji ale musel odstranit a úřad fungoval dál. Ministerstvo financí nákazu přiznalo až poté, co se o věc začala zajímat média.

Tuna také cituje ze zpráv, které mu zaslali zaměstnanci úřadu. Podle jedné z nich chtěla od 6. 3. hygiena dotčený finanční úřad zavřít. „Ale Schillerová a spol. to zakázali,“ tvrdí zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě. „Tlak od vedení. Dokud bude poslední člověk dýchat, tak se to zavřít nesmí,“ psal ředitel Finančního úřadu v Praze 10 v jedné ze svých posledních zpráv svému podřízenému.

Zprávu o úmrtí Menčíka Právu potvrdil i mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Ministryně Alena Schillerová prý byla také informována, Žurovec ale nechtěl sdělovat žádné detaily. Situaci odmítl komentovat i mluvčí Krajské hygienické správy hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Generální finanční ředitelství prý o příčině smrti nemá konkrétní informace. Podle Tn.cz odmítlo komentovat i celkový počet nakažených zaměstnanců. Zdroj přímo z úřadu ale tvrdí, že by mělo být nakaženo 11 lidí a dalších 25 lidí prý zůstává v karanténě. „O stavu nakažených žádné zprávy nemáme, protože na vše platí striktní informační embargo. Kdo mohl, si vzal nemocenskou nebo dovolenou," uvedl zdroj.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová finanční úřad Jan Tuna (novinář) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy