ODS si zvolila vedení. Fiala obhájil post lídra, Stanjura zůstává 1. místopředsedou

Premiér Petr Fiala bude další dva roky pokračovat v roli předsedy občanských demokratů. Ve funkci, kterou zastává od ledna 2014, ho dnes potvrdil stranický kongres v Praze 510 z 510 platných hlasů delegátů. Fiala neměl protikandidáta a tak jako při předchozích kongresech přesáhla jeho podpora 90 procent. Delegátům bylo vydáno celkem 534 volebních lístků, uvedl předseda volební komise Petr Bendl. Z platných lístků měl Fiala podporu stoprocentní. Prvním místopředsedou ODS byl v nepřítomnosti zvolen ministr financí Zbyněk Stanjura, obdržel 477 z 524 platných hlasů.

Hlasování o předsedovi i zbytku nejužšího vedení předcházel blok vystoupení předsedů vládních koaličních stran. "Je přirozené, že se přátelé se rádi potkají a my jsme přátelé," řekla novinářům při příchodu na kongres šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Promluví také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Mezi hosty je i odborářský předák Josef Středula.

Po úvodní projekci a státní hymně Perebyjnis poděkoval za pozvání. Vystoupení diplomata cizího státu na sněmu politické strany označil za nestandardní záležitost, připomněl však, že žijeme v nestandardní době. V této souvislosti upozornil na události v Buče, kde ruští vojáci vraždili civilisty. "Je mi ctí spolupracovat se zemí, jejímž premiérem je Petr Fiala," dodal v závěru projevu velvyslanec a vysloužil si potlesk vestoje. 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová ve své řeči zdůraznila, že i po volbách dobře funguje partnerství ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Věnovala se i tématům spojeným s probíhající válkou na Ukrajině, vyzvala ke snížení závislosti na ruských nerostných surovinách, především plynu a ropě.

Také v průběhu projevu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zazněl potlesk, když ministr práce a sociálních věcí pochvalně hovořil o premiérovi Petru Fialovi. "Jsem velmi rád, že jsme do toho šli," řekl o volební spolupráci. Přiznal přitom, že byl zprvu ohledně občanských demokratů opatrný. Nyní doufá, že projekt Spolu bude pokračovat.

Vít Rakušan (STAN) nepochybně mnohé lidi v sále překvapil, když Fialu označil za nejsilnějšího lídra kterékoliv z politických stran v České republice. "Ale nesmíme ho rozmazlit," poznamenal s ohledem na fakt, že vládu pětikoalice čekají ještě více než tři roky úřadování. Dosavadní fungování kabinetu ocenil.

Petr Fiala v nominačním projevu zdůraznil, že do čela strany kandiduje už popáté a převzal ji na pokraji života a smrti. Premiér zdůraznil, že ODS stále čeká spousta těžká práce ve Strakově akademii a na jednotlivých ministerstvech. Podle něj bude strana na vrcholu, až obstojí v této probíhající zkoušce.

Jediný kandidát na předsedu ODS prohlásil, že platí všechny sliby, které vláda dala, ačkoliv se musí popasovat s novými a nečekanými problémy. Za první úkol pro kabinet proto považuje zvládnutí uprchlické vlny z válkou zmítané Ukrajiny. Pokud ji Česko zvládne, předejde podle něj dalším společenským problémům.

Fiala komentoval také inflaci, vinu za ni podle něj z velké části nesou Andrej Babiš a přechozí vláda hnutí ANO a sociální demokracie. Opoziční strany, tedy i SPD, pak obvinil ze zneužívání dopadů války na Ukrajině. Následně získal silný mandát, dostal 510 z 510 platných hlasů.

"Je to nesmírně silný mandát pro to, abychom mohli uskutečňovat všechny nezbytné kroky, o kterých jsem mluvil," řekl staronový předseda ODS bezprostředně po volbě. "Budu se snažit o to, aby příští volební kongres ODS za dva roky probíhal tak, že Občanská demokratická strana bude ve stejné kondici a ve stejné náladě, jako je dneska," řekl delegátům a sklidil potlesk.

O čtyři řadové místopředsednické pozice se uchází pět kandidátů. Jsou mezi nimi dva členové vlády, ministr kultury Martin Baxa a ministr Dopravy Martin Kupka. Dále na funkci aspirují senátor Tomáš Goláň, europoslanec Alexandr Vondra a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček.

Senátor Goláň se však v projevu nominace vzdal s vysvětlením, že toho pro ODS ještě neodpracoval tolik, aby ho to opravňovalo k tomu, aby se o pozici ucházel.

Místopředsedy ODS byli zvoleni všichni kandidáti, kteří se o pozici ucházeli. Nejvíce hlasů, konkrétně 482, získal europoslanec Alexandr Vondra, do vedení strany míří i ministři Martin Kupka a Martin Baxa a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček.

Lídři vládních stran při příchodu na jednání připouštěli, že strany vedou debaty o společném prezidentském kandidátovi. "Bylo by zodpovědné, abychom se minimálně na vládní úrovni bavili, kdo by měl dostat naši podporu," řekl šéf STAN Vít Rakušan. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky hledání kandidáta zbrzdilo dění na Ukrajině po ruské vojenské invazi.

První den kongresu byl v pátek určený hlavně politické diskusi, kterou zahájili vrcholní představitelé občanských demokratů. Fiala v projevu rekapituloval cestu ODS pod svým vedením od roku 2014, ocenil vznik koalice Spolu i to, že vláda v Česku se již neopírá o komunisty a proruské extremisty. Dnešní kandidátský projev má být podle něj naopak zaměřený na vládní vize do budoucna.

Z dosavadního vedení ODS nebude funkci místopředsedy obhajovat šéf Senátu Miloš Vystrčil. Bez protikandidáta jde do obhajoby funkce vedle Fialy i první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura. O místa řadových místopředsedů mají zájem vedle dosavadních - ministrů Martina Baxy, Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry - také senátor Tomáš Goláň a pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Z dosavadních nominací tak plyne, že vedení ODS zůstane bez zastoupení žen.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 17 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy