Změna u ministrů ČSSD není podle Hamáčka na stole

V případě ministrů ČSSD není aktuálně změna v obsazení vlády na stole, řekl dnes novinářům předseda sociálních demokratů Jan Hamáček (ČSSD). Výměnu ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) prosazuje prezident Miloš Zeman, který bude dnes jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Hamáček odmítl spekulovat, zda by mohl navrhnout odvolání Petříčka v okamžiku, kdy by ho v dubnu porazil při volbě nového šéfa ČSSD.

Zeman se před dvěma týdny vyslovil i pro odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). "Žádná změna za ČSSD ve vládě na stole není. Nevím, co má v plánu pan premiér, ale z jeho vyjádření dovozuji, že ani on změnu nechystá," řekl Hamáček na tiskové konferenci v pražském Lidovém domě. Dodal, že s Blatným se mu spolupracuje dobře.

Hamáček získal o víkendu od krajských organizací dvě nominace na šéfa strany, jeho vyzyvatel a současný místopředseda ČSSD Petříček jednu. Zbývajících sedm krajských konferencí se odehraje v tomto týdnu. Hamáček odmítl spekulovat, že by mohl navrhnout Petříčkovo odvolání po sjezdu. "Na to odpovím po sjezdu, pokud to bude relevantní. Počkejte si na tiskovou konferenci nově zvoleného vedení ČSSD," uvedl.

Na dobu po sjezdu, který se on-line formou uskuteční 9. a 10. dubna, se podle Hamáčka odsouvá i definitivní rozhodnutí o volební spolupráci se Zelenými. "Není to kvůli tomu, že bychom na to měli s Tomášem Petříčkem rozdílný názor," dodal. Oba spolupráci podporují, zahrnuje však i personální otázky. "Je proto smysluplné to ukončit až po sjezdu," vysvětlil.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Vláda ČR Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy