Bakalář za půl roku? Na UJAKu bez problému

Praha – Akreditační komise se rozhodla odebrat státní souhlas s činností soukromé vysoké školy Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK). Problémy má především obor speciální pedagogika. Podle zjištění akreditační komise vystudovala čtvrtina bakalářů za nestandardně krátkou dobu.

Podle komise v letech 2011 až 2014 absolvovalo bakalářský program celkem 6641 studentů. Problém spočívá v délce studia. Běžně trvá bakalářské studium tři roky, jenže 1718 studentů to zvládlo za méně než dva roky. Z toho 1491 studentů školu navštěvovalo jen rok. Našly se i případy, „šikulů", kteří dokázali absolvovat po šesti měsících.

Největší soukromá škola prý také nabírá více studentů, než kolik by odpovídalo personálnímu zabezpečení. Prohřešky, které UJAKu komise vyčítala už dříve, napravuje škola jen zdánlivě a veřejnosti údajně podává zkreslené informace.

Univerzita také nabízí studium oborů, na které nemá oficiální oprávnění. „Jde například o nabídku doktorského studijního programu Speciální pedagogika, jehož akreditace je omezena, nebo i v současnosti nabízeného magisterského studijního oboru Speciální pedagogika učitelství, jehož akreditace skončila, nebo bakalářského studijního oboru Pojišťovnictví, jemuž akreditace nebyla nikdy udělena," uvedla komise.

Škola taková obvinění odmítá, celé vyjádření komise navíc ještě nemá k dispozici. „Z obsahu podnětu je však již nyní zřejmé, že se jedná pouze o další část cíleného útoku s úmyslem poškodit UJAK a její studenty," píše se v oficiálním prohlášení školy. Akreditační komise se tak prý protiřečí, protože v minulých letech prodloužila akreditaci hned osmi oborům.

UJAK měl problémy s Akreditační komisí už dříve, žádné zásadní zlepšení prý ale nenastalo. Pokud by komise škole opravdu státní souhlas odebrala, znamenalo by to faktický zánik celé školy. Celou věc by muselo posvětit i ministerstvo školství.

Kvůli rychlostudentům se Akreditační komise zaměřila také na Západočeskou univerzitu v Plzni. Škola měla problémy s nestandardně krátkou dobou studia a plagiátorstvím závěrečných prací. Celkem v 69 případech bylo zahájeno řízení o odebrání vysokoškolských titulů.

Související

Petr Krčál

Exministr Krčál opsal i část své diplomové práce

Praha - Úvodních 17 stran diplomové práce Petra Krčála (ČSSD) je totožných s jeho bakalářskou prací. Kvůli podezření z plagiátorství při sepsání bakalářské práce Krčál tento týden rezignoval na pozici ministra, poté se vzdal i stranických funkcí.

Více souvisejících

UJAK (Univerzita Jana Amose Komenského) Vysoké školy studenti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy