Klouzavé prázdniny nemají šanci, říká Dobeš

Praha - Ministerstvo školství klouzavé prázdniny rozhodně nezavede, reagoval ministr školství Josef Dobeš (VV) na návrh Asociace cestovních kanceláří České republiky. Školství by to nepomohlo a je to pouze přání cestovních kanceláří, sdělil v pátek Dobeš Mediafaxu.

"Nevím, v čem by to českému školství pomohlo," řekl Mediafaxu Dobeš s tím, že nevidí přínos takovéto změny. Učitelé jsou v této otázce spíše konzervativní. "Podle mě je to spíše zbožné přání cestovních kanceláří," okomentoval návrh, podle kterého by se měl začátek a konec prázdnin posunout na červen a letní volno by trvalo až do září.

Klouzavé prázdniny zavést rozhodně nehodlá. "Nehodlám do toho investovat energii. Mám jiné priority. Těmi jsou především snaha zvýšit prestiž a autoritu učitelů, zavést srovnávací zkoušky na základních školách, vypořádat se s problémem státních maturit a pokračovat v reformě terciálního školství," vyjmenoval ministr své plány.

Asociace cestovních kanceláří argumentuje tím, že by se omezily dopravní zácpy a nehodovost, které provází každý začátek a konec letních prázdnin, zvýšila se dostupnost turisticky žádaných destinací a rodiny by mohly lépe organizovat společné dovolené. V neposlední řadě by navíc podle ACK pomohl rozšířený termín prázdnin rozvoji turistického ruchu.

Podobný systém funguje například v sousedním Německu, Česko klouzavý systém praktikuje v případě jarních prázdnin, ty však trvají pouze týden.

Návrh na rozložení letních prázdnin do více měsíců podpořila nedávno také Evropská komise. Podle ní by tak mohly jednotlivé členské země upravit školní prázdniny tak, aby se nesoustředily pouze do několika mála letních měsíců.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš Školství dovolená

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy