Studenti UJAK protestovali před ministerstvem, Valachová zkritizovala univerzitu

Praha - Před budovou ministerstva školství dnes protestovalo zhruba 200 studentů oboru speciální pedagogika na UJAK, při demonstraci křičeli hesla "Máme právo dostudovat". Nesouhlasí s nedávným rozhodnutím Akreditační komise (AK).

AK vydala nesouhlasné stanovisko k prodloužení akreditace tohoto magisterského oboru. UJAKu vyčítá příliš vysoký počet přijatých studentů, kterému neodpovídá počet pedagogů. Studenti navíc podle komise často nemají odpovídající praxi, vážné nedostatky jsou prý i ve vedení jejich diplomových prací, o které se nepřiměřeně často starají externisté. Akreditace oboru vyprší 30. září.

Před účastníky protestu dnes nejprve vystoupili rektor Luboš Chaloupka a prorektor Petr Kolář. Zástupci vysoké školy ve svých projevech označili rozhodnutí akreditační komise za nesprávné či nezákonné. Podle nich byly splněny podmínky pro prodloužení akreditace. S ministerstvem chtějí jednat o tom, zda nepůjde změnit.

"Už v půlce září bylo jasné, že studenti budou mít 1. října formálně skončené studium," řekla ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní totiž nejdou za půl měsíce stihnout všechny zákonné procesy, které mohou případně rozhodnutí AK změnit.

Ministryně také zkritizovala vedení vysoké školy, které podle ní podle ní špatně studenty informovalo o vážnosti situace. Naopak prý studenti od školy dostávali informace, že existuje "zázračná možnost", že může do případu zasáhnout samotná ministryně. To Valachová odmítá a před protestujícími studenty to označila za lež.

Zástupci studentů předali ministryni dopis, kde mimo jiné zdůrazňují, že jim zbývá osm měsíců do konce studia, které nechtějí opakovat od začátku. Jsou to většinou učitelé, kteří si musí povinně doplnit pedagogické vzděláni, protože podle zákona nesmějí od ledna 2015 až na výjimky ve školách učit nekvalifikovaní pedagogové. Ministerstvo školství ale již dříve oznámilo, že studenti speciální pedagogiky UJAK budou i po vypršení akreditace posuzováni jako kvalifikovaní učitelé. Navzdory případné pauze před pokračováním na jiné univerzitě se tak nemusejí bát výpovědi.

Valachová zároveň řekla, že zváží možnost legislativních změn, které by se týkaly učitelů a doplňování jejich vzdělání. Není to však reakce na situaci v UJAK. "Pokud někdo učí ve školství 30 let a má často bakalářský nebo magisterský program, tak si nejsem jista, jestli jako společnost potřebujeme, aby si něco dopracovával," řekla novinářům.

Související

Petr Krčál

Exministr Krčál opsal i část své diplomové práce

Praha - Úvodních 17 stran diplomové práce Petra Krčála (ČSSD) je totožných s jeho bakalářskou prací. Kvůli podezření z plagiátorství při sepsání bakalářské práce Krčál tento týden rezignoval na pozici ministra, poté se vzdal i stranických funkcí.

Více souvisejících

UJAK (Univerzita Jana Amose Komenského) ministerstvo školství Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy