Státní maturity skončí! Už ve středu?

Praha - Státní maturity se možná konat nebudou, jejich zrušení projedná ve středu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Návrh zákona, který státní maturity ruší, předložila vládě horní komora parlamentu, protože soudí, že zkoušky nejsou dosud ve vyhovující míře připraveny.

"Stávající stav připravenosti společné části maturitní zkoušky je naprosto nevyhovující, tzn. "státní" maturitní zkoušky nejsou dosud ve vyhovující míře připraveny a ani dosavadní odklad zavedení nové podoby maturit neodstranil významné problémy, které projekt provázejí," tvrdí předkladatelé návrhu zákona ve své důvodové zprávě.

Koncept maturit prý vyvolává obavy, zda případné systémové, logistické nebo bezpečnostní chyby centra negativně nedopadnou na školy nebo maturující žáky.

"Dalším důvodem navrhované právní úpravy je i skutečnost, že koncept nových maturitních zkoušek nebyl dobře přijat a všichni poukazují na stav jeho nepřipravenosti. Proto je potřeba státní maturity prozatím zrušit do doby vytvoření nové, účinnější a levnější koncepce odpovídající požadavkům současného systému," pokračují předkladatelé. Uvádějí, že stávající situace se však pravděpodobně nezlepší ani v nejbližších několika letech.

Nová koncepce státních maturit by měla podle senátorů přesněji reflektovat požadavky školského systému v kontextu s hospodářskými možnostmi státu. O úpravě státních maturit by pak měli být informováni studenti, pedagogové a ostatní osoby, kterých se týká, v dostatečně velkém časovém předstihu.

Poté, co předlohu projedná vláda, poputuje do Poslanecké sněmovny. Předkladatelé návrhu žádají, aby o něm poslanci rozhodovali již v prvním čtení.

Ministerstvo školství připravuje státní maturity už 14 let, vláda je schválila 18. srpna 2010. Na jaře 2011 už by podle platných pravidel měli státní maturitu složit první studenti. Ti budou povinně maturovat ve společné části zkoušky ze dvou předmětů, a to z českého a cizího jazyka, nebo z českého jazyka a matematiky. Dobrovolně pak mohou skládat státní maturitu ještě z dalších tří předmětů, které si vyberou. Další dvě až tři povinné zkoušky určí ředitel školy a to podle oboru, na který se střední škola zaměřuje.

Státní maturitu si letošní maturanti mohli nanečisto vyzkoušet loňský rok na podzim. Zúčastnilo se jí 1228 středních škol (96 procent) a téměř 94 tisíc studentů. Při maturitní generálce však neuspělo 33 procent z nich, největší problémy měli především s matematikou, ale i německým jazykem.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které s ministerstvem školství na přípravě maturit spolupracuje, odhaduje, že maturitu letos nesloží 15 až 21 procent studentů.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.
Robert Plaga

Upravená podoba maturit je konečná, dle Plagy přispěje k uplatnění absolventů

Upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl dnes ministr poslancům během debaty o podobě maturit a možnostech obnovení prezenční výuky na školách.

Více souvisejících

státní maturity Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Expert o mírovém summitu: Válku lze vyřešit k prospěchu Ukrajiny. Pro EZ naznačil, jaký bude výsledek

Nezávislý norský bezpečnostní analytik Hans Petter Midttun pro EuroZprávy.cz vysvětlil, čeho patrně lídři během summitu dosáhnou. „Tento mírový summit mír nepřinese. Je to však důležitý první krok,“ nastínil.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy