Sněmovna podpořila výjimky pro nekvalifikované učitele, TOP 09 rázně proti

Praha - Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole zavedení výjimek pro některé nekvalifikované učitele, kteří by jinak museli školství k lednu příštího roku opustit. Vládní novela o pedagogických pracovnících přečkala zhruba po dvouhodinové debatě návrh TOP 09 a Starostů na zamítnutí a nyní ji posoudí školský výbor a výbor pro veřejnou správu.

Podmínka kvalifikace je v zákoně podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. "Kdybychom nedělali vůbec nic, nemalá část základních a středních škol by se dostala do problémů," řekl ministr. 

"Pokud zákony platí pro všechny, měly by platit i pro učitele," uvedla ale předkladatelka návrhu na zamítnutí Anna Putnová (TOP 09 a Starostové). Zdůraznila, že si nedovede představit, že se postupovalo stejně například u lékařů nebo advokátů.

Předseda ODS Petr Fiala zase volal po pokračování práce na kariérním systému pro učitele, který začal chystat v době působení v čele ministerstva. Poslankyně hnutí ANO Ivana Dobešová se přimlouvala za zvýšení platů kvalifikovaným pedagogům.

Návrh ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let minimálně s dvacetiletou praxí. Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání.

Potřebné vzdělání by si mělo doplnit zhruba sedm stovek učitelů z Olomouckého kraje. Střední a východní Morava je na tom s kvalifikovanými kantory nejlépe. Učitelů bez potřebného vzdělání je nejvíc na Karlovarsku a v okolí Prahy.

Téměř pět stovek kantorů si nechce dodělat pedagogickou způsobilost, ale učit například na jiném stupni nebo jiný předmět.

„Byl to ještě důsledek předlistopadové éry, kdy řada ruštinářů se předělávala na angličtináře. Zdaleka nejčastější je to v oblasti způsobilosti vyučovat další předměty," vysvětluje proděkanka Pedagogické fakulty UP v Olomouci Hana Marešová.

Stav podle ní není na střední Moravě krizový, na svém dovzdělání většinou kantoři průběžně pracují. Na gymnáziích tento problém téměř neznají, do lavic se musí vrátit víc učitelů ze středních odborných škol. S žádostí doplnit si kvalifikaci se na olomouckou pedagogickou fakultu hlásí kantoři především z Moravy. Fakulta všechny žadatele hladce pojme, uvedl Rozhlas.cz.

„V současné době jsme dostavěli přístavbu budovy pedagogické fakulty, v rámci které vznikla celá řada nových učeben. Některé mají kapacitu sto padesát míst. Jsme schopni organizačně pojmout určitý nárůst," dodává Marešová.

Jedno specifikum ale olomoucká fakulta podle proděkanky Hany Marešové má. Vzdělání si tu doplňují kantoři z celé republiky se zaměřením na speciální pedagogiku.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna učitelé Školství

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy