Hádka u Jílkové: Homosexuální adopce? To by pak slepý mohl chtít řidičák

Praha - V parlamentu leží zákon, který by do budoucna umožnil homosexuálním párům osvojit si biologické dítě partnera. Zákon ostře rozděluje českou společnost. V pořadu Máte slovo se kvůli rozdílnému pohledu na věc strhla velká hádka.

Podle Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD chtějí homosexuální páry pouze stejné možnosti jako heterosexuálové. „Nechceme nic navíc, chceme stejně. Homosexuální páry děti měly, mají a mít budou. Jen to chceme legálně," vysvětloval zástupce PROUDu sociolog Zdeněk Sloboda. Rodič je přitom podle Slobody osoba, které o dítě pečuje a dává mu zázemí, bez ohledu na pohlaví.

Odpůrci zákona ale mají jasno v tom, že by to pro děti dobré nebylo. „Stejnopohlavní páry neposkytují stejné bezpečí a stabilitu. Kam až to pak zajde? To by nakonec i slepý mohl chtít řidičák," ostře oponoval katolický publicista Michal Semín. Děti vychovávané například dvěma muži podle publicisty trpí deprivací. A dokud levicoví politici nenechali homosexualitu vyškrtnout ze seznamu chorob, měli terapeutové velké úspěchy u její léčby.

Dětský psycholog Václav Mertin souhlasí se zastánci adopcí páry stejného pohlaví. „Nebylo nikdy prokázáno, že by děti trpěli tím, že je vychovávají třeba dvě ženy. Nejsou také šikanovány víc než děti z chudých nebo rozvedených rodin," říká psycholog, který vychází podle svých slov z mnohaleté praxe.

Mladí křesťanští demokraté návrhem zákona nesouhlasí. „Zákon o registrovaném partnerství prošel jenom proto, že jeho součástí byl paragraf o tom, že adopce homosexuálními páry nebudou možné," připomněl v diskusi jejich předseda Petr Jurčík.

Podle sociologa Slobody jde ale o přirozený vývoj, který nastává v každé komunitě. „Mám biologickou dceru, a pokud se mi něco stane, bojím se, že na ni moje registrovaná partnerka nebude mít nárok. Otec v rodném listě není uveden, moji rodiče jsou staří a péči by asi nezvládli," popisovala svoji situaci lesbická matka Tereza Mikšaníková. Přesně kvůli tomu prý registrované páry o možnost adoptovat dítě svého partnera usilují.

Diváci ale měli obavu z jednoho vedlejšího efektu. „Rozjede se tu byznys s vajíčky, spermiemi a náhradními matkami," zazněla připomínka z publika. Podle Slobody ale něco takového už dávno existuje a to kvůli neplodným heterosexuálním párům. „Homosexuálové jsou stejně dobří nebo stejně špatní jako heterosexuální rodiče," dodal sociolog, která je sám gay a vychovává se svou kamarádkou malou dceru.

Podle posledního sčítání žije u homosexuálních párů 925 dětí, kterých by se zákon týkal. Podle vyjádření soudců je dětský domov v případě smrti biologického rodiče v registrovaném partnerství až tou nejkrajnější variantou.

„Ptala jsem se soudců na názor a ti mi řekli, že by zvažovali o svěření dítěte do péče druhému partnerovi. I bez tohoto zákona," dodala na závěr Michaela Jílková. Jenže pokud to prý není legislativně potvrzené, mohou se soudci podle zastánců zákona rozhodovat, jak chtějí.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Homosexuálové adopce

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy