Nezaměstnanost v Česku mírně klesá. O které obory je zájem?

Praha - Nezaměstnanost v Česku v září klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 7,3 procenta. K 30. 9. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 529 098 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 127 méně než v srpnu a o 27 960 méně než v září 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 512 606 dosažitelných uchazečů. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 65 regionů. Největší hlásí okres Pardubice a Prachatice (shodně o 3,9 %), Pelhřimov a České Budějovice (shodně o 3,4 %), Havlíčkův Brod (o 3,3 %) a Písek (o 3,1 %). Naopak nárůst nezaměstnanosti eviduje 12 okresů, největší Opava (o 1,7 %), Sokolov (o 0,8 %), Břeclav a Mělník (shodně o 0,7 %) a Chomutov (o 0,6 %).

V září došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Zároveň situaci ještě stále ovlivňují sezónní práce např. v gastronomii, hotelnictví, zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech, lesnictví či turismu. Na vývoji se podepsal i příchod absolventů do evidence ÚP ČR, který obvykle v tomto měsíci kulminuje. Ve srovnání s předchozími roky, ale nejsou počty bývalých studentů tak vysoké.

„Potvrdily se tak naše odhady, kdy jsme předpovídali stagnaci či mírný nárůst nezaměstnanosti. Pozitivně se na jejím vývoji projevuje monitoring volných pracovních míst, kdy naši lidé aktivně komunikují se zaměstnavateli, a v neposlední řadě neustálá a široká podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) financovaných jak z národních, tak i evropských peněz," shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

„V nadcházejícím měsíci by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty," dodává Bílková.

Zaměstnavatelé měli v září největší zájem o pracovníky v gastronomii, ve stavebnictví a rostlinné výrobě, prodavače, řidiče, šičky, obchodní zástupce, administrativní pracovníky, manipulační dělníky, pomocné pracovníky ve výrobě, ostrahu objektů, operátory call center, uklízeče, šičky, kosmetičky, obchodní zástupce, finanční a pojišťovací poradce, skladníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, jeřábníky, kamnáře, dlaždiče, tesaře, truhláře, elektrikáře, policisty nebo řidiče nákladních automobilů a autobusů.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, soustružník, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, strojírenští technici, montážní dělníci a obsluha CNC či důlních strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví i v sociální oblasti. Přednost dávají firmy proškoleným specialistům s praxí.

„V tomto ohledu bohužel řada našich klientů nesplňuje požadavky zaměstnavatelů. Proto se firmám snažíme vycházet maximálně vstříc, a v případě, že víme, co potřebují, jsme schopni pro ně vytipovat ty nejvhodnější uchazeče a připravit je, např. v rámci rekvalifikací," upozorňuje Marie Bílková.

Během září se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 67 480 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet vyšší o 25 793 osob, meziročně pak o 2 360 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 73 607 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 25 781 více než v srpnu a o 13 814 více než v září 2013. Novou práci získalo 46 518 lidí - o 15 879 více než v předchozím měsíci a o 14 820 více než před rokem. Celkem 9 448 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy