Klaus promluvil o Zemanovi a Sedláčkovi v mikině

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus si myslí, že jeho nástupce Miloš Zeman je neopatrný ve výběru oceněných. Vyznamenání režiséra Roberta Sedláčka by prý sám neměl problém zrušit kvůli nevhodnému oděvu. Řekl to pro deník Blesk.

"Kdyby ten člověk přišel na tuto schůzku a já ho uviděl, jak je oblečený, nebyl by mnou vpuštěn do sálu a já bych oznámil, že škrtám to udělení vyznamenání. Tečka," řekl Klaus.

Sedláček včera výběr svého oděvu odůvodnil. "Nemám podobné ceremoniály rád. Měl jsem prostě potřebu ten rituál trošku znesvětit. Ptal jsem se pana Forejta, zda můžu jít, jak chci. A on pravil, že ano, že to záleží na mně," řekl Deníku.

"Pan prezident Zeman vyjádřil svoji velkorysost. Bylo pro něho důležitější, co ten člověk vykonal, než co měl na sobě," vysvětlil podle Blesku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sedláčkova tvorba a její záslužnost je také předmětem otázek a pochybností veřejnosti i komentátorů.

Prezident Zeman je kritizován za vyznamenání umělců, kteří ho přímo podpořili. Filip Renč natočil jeho volební spot, Lucie Bílá ho před volbami veřejně podpořila. Klaus prý podobné situace zná.

"Někteří mí známí za mnou chodili a ptali se: kdy už vyznamenání dostanu?" řekl. "A já jsem říkal: ty máš fakt smůlu, zasloužil by sis to, ale ví se, že se známe, takže si budeš muset počkat na nějakého dalšího prezidenta," dodal. Zemanovi podle Klause chybí obezřetnost a opatrnost.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Robert Sedláček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 27 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy