Brnem prošel studentský lampionový průvod

Brno - Jako vzpomínku na listopadové události roku 1939 pojali dnešní brněnský lampionový průvod organizátoři z Nadačního fondu studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Z Moravského náměstí prošly stovky studentů a dalších lidí okolo významných univerzitních budov až na Kraví horu, kde zakončili průvod zpěvem hymny.

Dav mladých lidí nejprve zamířil k budově lékařské fakulty na Komenského náměstí, kde řečníci připomněli osudy některých studentů, kteří před 75 lety stanuli tváří v tvář nacistické moci v Protektorátu Čechy a Morava. Takto měli přichystané historické exposé i u filozofické fakulty, dále pokračovali k právnické fakultě. Za druhé světové války sloužila gestapu jako moravské zemské velitelství. Průvod pokračoval ke Kaunicovým kolejím. Nacisté je využili jako věznici a popraviště. Zde, stejně jako na Moravském náměstí, lidé dnes zapálili svíčky.Studenti z filozofické fakulty organizují lampionový průvod Brnem už od roku 2002 k Mezinárodnímu dni studentstva, který se připomíná také jako Den boje studentů za svobodu a demokracii. V roce 1939 se konaly demonstrace 28. října k výročí vzniku Československa. Zde byl zraněn student medicíny Jan Opletal, zemřel 11. listopadu. Jeho pohřeb o čtyři dny později se stal obrovskou studentskou protinacistickou demonstrací, načež nacisté zavřeli všechny české vysoké školy v protektorátu a 17. listopadu popravili devět vedoucích představitelů studentských organizací a stovky jich zatkli a deportovali do koncentračního tábora.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad lampiony

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy