Komunista promluvil o budoucnosti Čechů. Raději to nečtěte

Praha - Poslanec za KSČM Vojtěch Adam se domnívá, že výsledky čtvrtstoleté historie reinstalovaného českého kapitalismu svléká do naha surová realita života. Tvrdí, že po "holdech a oslavách „sametové revoluce“ na místo ukradeného Mezinárodního dne studentstva pořádá Česká republika potravinovou sbírku pro chudé, kterou potřebuje 15 % jejích obyvatel."

Adam zavzpomínal na dobu před dvaceti pěti lety, kdy se sliboval blahobyt pro všechny. Nyní ale podle něj život ukazuje, jaká lež to byla. "Milion a půl českých občanů podle Českého statistického úřadu žije v chudobě. Nedávno se objevila v České televizi zpráva, že některé děti ve školách nedostanou oběd, protože jejich rodiče jim je nemohou zaplatit. Nyní ČT radostně oznamuje, kolik tun potravin jsme dokázali vybrat pro ty, kteří nenakrmí ani děti, ani sebe," píše ve svém komentáři.

Upozorňuje také na varování sociologů, kteří tvrdí, že alarmujícím způsobem narůstá množství lidí, kteří pracují za tak málo peněz, že nejen nežijí v blahobytu, ale prostě se ani neuživí. "Říkají těmto lidem „pracující chudoba". K těm připočtěme možná už dva miliony nezaměstnaných (počítáme-li i ty, kteří mají živnostenské oprávnění, ale nemají práci, a další, kteří nejsou vedeni ve statistikách nezaměstnanosti). Kolik lidí se už brzy přidá k tomu 1,5 milionu občanů živořících v bídě? A kdy čeká pád do bídy či prostého přežívání zbytek českého národa?" ptá se poslanec.

Znovu by se podle něj měly připomínat slavné projevy Václava Havla, například ten novoroční z prvního dne roku 1990. "Co říkal a o jaké republice snil náš vzor? 'O republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí'," cituje poslanec Havlova slova.

"Všichni chceme republiku sociálně spravedlivou, v níž nikdo nebude trpět existenční nejistotou, v níž nebudou strádat lidé ponížení, staří, děti či lidé jakkoli handicapovaní. Chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. Toužím po takové republice více než kdo jiný," přidává dále projev ve Federálním shromáždění 23. 1. 1990.

"Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte," přidává Adam slova z listopadu 1989 z Letenské pláně. Dodává, že tehdy jsme jsme být opatrnější a více uvažovat, teď už je prý pozdě.

"Z tehdejších snů, které si už dnes nikdo nepřipomíná, protože má většinou starost o holé živobytí, si ale můžeme znovu vybavit, co jsme tenkrát chtěli. A uvědomit si, že se to nezměnilo. A že to nemá nic společného s noční můrou, která nás pomalu začíná obklopovat. A že už je nejvyšší čas, aby se český národ vydal opačným směrem, než vede cesta do propasti kolektivní, generační chudoby," uzavírá poslanec.

Související

Petr Fiala Komentář

Česko ochromila stávka. Má Fiala pravdu, když zmiňuje politické ambice odborářů?

Tak si mámo (nebo táto) pojedeme do Práglu zastávkovat. A při té příležitosti si koupíme trdelník a svařák nebo klobásu někde na Staromáku a dárky pro všechny v nějakým krámě, ne? Možná, že vám to zní posměšně a že není radno si dělat tímto způsobem legraci z práva lidí na stávku. Ať už jsou ze škol, od dopravních podniků nebo z kuchyně či z důlních šachet. A zvlášť ne proto, že odboroví bossové v oblecích od značky Boss a s hodinkami od značky Breitling, na které nemá většina členské základny odborových svazů, se zapáleným vztekem levičáckých bafuňářů vyhrožují vládě snad největším protestem v novodobé historii Česka. A proč to všechno? Prý kvůli tomu, že kvůli vládě Petra Fialy stále více chudneme.
Ilustrační foto Komentář

Vládne v Česku opravdu chudoba, nebo jen skáčeme na lep některým politikům?

V posledních týdnech se na nás valí snad ze všech možných i nemožných stran vlna prohlášení, že prý jsme kvůli inflaci zchudli a ještě zchudneme… Strašné, jistě si řeknete. Jenže, málokdo z nás si dá tu práci podobná tvrzení nějak zasadit do kontextu. Co na tom, že statistiky v mnoha ohledech surové vyznění o „zchudnutí“ české populace nepotvrzují. A i samotná vyjádření některých postav veřejného života o chudobě spíše matou. Tak, jak je to tedy? 

Více souvisejících

chudoba Vojtěch Adam (KSČM)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy