Nezaměstnanost v lednu opět stoupla

Praha - Nezaměstnanost v České republice v lednu opět meziměsíčně stoupla na 7,7 procenta z prosincových 7,5 procenta. Bez práce je v tuto chvíli 556.191 lidí, což je o 14.277 více než v prosinci. Uvedl to dnes Úřad práce ČR.

Pokles teplot podle úřadu utlumil sezónní práce ve stavebnictví. V meziročním srovnání je ale míra nezaměstnanosti stále výrazně nižší, když loni v lednu činila 8,6 procenta. Nyní je bez práce o 73.083 lidí méně než před rokem.

Situace na pracovním trhu odpovídala v lednu podle Kateřiny Sadílkové, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR, běžnému vývoji na začátku roku. "V lednu nezaměstnanost roste pravidelně. Na základě značného poklesu teplot došlo k výraznému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví. Výrazně vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence Úřadu práce, a také lidí, kterým na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody," sdělila. Někde ovšem změna počasí přinesla naopak nárůst počtu pracovních míst, protože sněhová nadílka přispěla k rozjezdu turistického ruchu.

"Dobré zprávy z trhu práce nejenže přešly ze starého roku do nového, ale ještě se zintenzivnily," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Lednový přírůstek počtu nezaměstnaných je nejnižší od roku 2007, pokud se nepočítá mimořádný výkyv z roku 2011. Meziroční snížení počtu nezaměstnaných o 73.000 bylo k vidění naposledy v roce 2008. Dobré zprávy se lednovými statistikami pravděpodobně nevyčerpaly. K poklesu podílu nezaměstnaných pod hranici sedmi procent dojde možná už v dubnu, dodal.

"Dá se jednoznačně říct, že ekonomický růst, byť není nijak oslnivý, vytváří nová pracovní místa a zlepšuje tak situaci na trhu práce," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Tolik pracovních příležitostí tu bylo naposledy v roce 2009. Motorem zlepšování situace na trhu práce je podle něj jednoznačně zpracovatelský průmysl, který vytváří nejvíce pracovních míst. Vzhledem k vývoji zakázek průmyslových podniků očekává, že nová místa budou vznikat i nadále. "Pozitivní vývoj vidíme i u stavebnictví, které po šestileté depresi získává stále více nových zakázek a brzy bude postrádat zaměstnance," podotkl.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti však zaznamenaly pouze čtyři regiony, a to Trutnov, kde se nezaměstnanost snížila o 1,1 procenta, Mladá Boleslav (pokles o 0,7 procenta), Brno-město a Nový Jičín (shodně o 0,3 procenta). Naopak nárůst evidoval pracovní úřad v 73 okresech. Největší byl na Jesenicku, a to o 11,5 procenta. V krajském srovnání je na tom nejhůře opět Ústecký kraj s mírou nezaměstnanosti 10,9 procenta a na druhém místě s rovnými deseti procenty Moravskoslezský kraj. Nejnižší byla jako tradičně nezaměstnanost v Praze, a to 5,1 procenta.

Nejnižší byla v lednu nezaměstnanost jako obvykle v okrese Praha-východ, kde činila 3,4 procenta, a na druhém místě bylo Mladoboleslavsko s 4,4 procenta. Naopak nejvyšší byla míra nezaměstnanosti opět na Bruntálsku, kde dosáhla 13,6 procenta, a na Mostecku s 12,9 procenta.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

Izraelská armáda zničila velitelské centrum Hizballáhu ukryté v mešitě

Izraelská armáda oznámila, že během nočního útoku zasáhla bojovníky Hizballáhu v mešitě na jihu Libanonu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy