Agenti Kremlu, rusofilní Zeman, komunisté, Sobotka... Spisovatel ostře účtoval

Praha - Spisovatel Ondřej Neff podporuje premiéra Bohuslava Sobotku, který včera uvedl, že Česká republika musí mít zájem na účasti na společném výcviku s armádami zemí Severoatlantické aliance. Celá situace je podle něj ale komická.

Sobotka podle Neffa věděl, že jde na hodně horkou půdu, když podpořil ideu společných cvičení naší armády s NATO. "Naše země je prolezlá vědomými i nevědomými agenty Kremlu," uvedl důvod.

Ti už podle něj dokázali, co dovedou, když prý sestřelili projekt obranného radaru v Brdech a oslabili tím naše vazby s USA. "Ty ostatně jsou dnes hodně ve psí, mimo jiné i zásluhou rusofilního prezidenta Zemana. Projekt radaru padl mimo jiné i zásluhou proruského křídla sociální demokracie. To teď musel Sobotka hodně popudit," píše na webu Neviditelný pes spisovatel a publicista.

Sobotka se vyslovil pro společná cvičení v době, kdy nastala hysterie kvůli údajně chystanému pobytu amerických vojáků v Česku, což, spolu s mnohým dalším, připadá Neffovi komické. "Byli jsme moc rádi, když americká armáda obsadila Plzeň a zastavila se až v Rokycanech. Mohla jít dál a mohla osvobodit Prahu. Ušetřila by tak životy mnoha lidí, kteří zbytečně padli na sklonku války, dokonce po podepsání německé kapitulace," podotýká.

Neff upozorňuje, že to, že Američané nešli dál, byla zásluha komunistů, jmenovitě Josefa Smrkovského. Jinak totiž mohly naše moderní dějiny vypadat jinak, pokud by Američané postoupili a setkali se s Malinovského vojáky někde na Vysočině. "V osmašedesátém jsme byli šokovaní, že Američané ani nevyvolali u svých posádek v Německu poplach, když nás v noci přepadli Rusové a odvlekli české politiky. A když v osmatřicátém roce pro nás Západ nehnul prstem, zazlíváme mu to dodnes. Načež po tolika desítkách let se ozývá remcání proti eventuálním společným cvičením," píše publicista.

Domnívá se, že Sobotkovo vystoupení je správné a je podle něj třeba ho podpořit.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff Bohuslav Sobotka NATO

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy