Peroutka je nejskvělejší novinář, překvapil Ovčáček. A toto řekl o Havlovi a pražské elitě

Praha – Jiří Ovčáček dělá mluvčího prezidenta Miloše Zemana od konce roku 2013. Za tu dobu se z něj stala tvář skoro tak výrazná, jako je jeho nadřízený. Proslavilo ho třeba hledání „ztraceného“ Peroutkova článku Hitler je gentleman. V online diskuzi na serveru iDnes.cz odpovídal na všetečné otázky čtenářů.

Pokud by si Ovčáček mohl vybrat historického státníka, kterému by dělal mluvčího, byl by to kontroverzní československý státník. „Pokud jde o historii, bylo by pro mne ctí být mluvčím dr. Edvarda Beneše. Mimochodem, jeho fotografii mám ve své kanceláři zarámovánu," přiznal mluvčí Hradu.

Veřejnosti se Ovčáček zapsal do paměti především sporem o Ferdinanda Peroutku. Zeman se snaží dlouhodobě dokázat, že novinář morálně pochybil a podpořil Hitlera. I přesto ho Ovčáček obdivuje. „Ferdinand Peroutka byl (a je) nejskvělejším českým novinářem. Jeho články jsou brilantní. Vyznával v nich, zjednodušeně řečeno, masarykovský realismus. Bohužel, dle mého názoru, v krátkém období let 1938-9 už zůstal jen ten realismus," uvedl mluvčí.

Rozhodně si také nemyslí, že by Václav Havel nebo Václav Klaus zastupovali Českou republiku důstojněji. „Pro mne jsou hodnotícím kritériem konkrétní reakce lidí při setkáních s panem prezidentem v krajích, kterých se už uskutečnilo bezpočet. Mimochodem, právě v krajích je zřetelně vidět, jak se čím dál více rozevírá propast mezi tzv. pražskou elitou a občany," domnívá se Ovčáček.

Například k Havlovi má mluvčí pozitivní vztah. „K Václavu Havlovi, i přes některé momenty jeho politické činnosti, cítím úctu. Byl velkou osobností. A jsem rád, že v této tradici se v naší zemi v případě prezidentské funkce pokračuje," říká Ovčáček.

V zahraniční politice prý Zeman podle něj není ani proruský, ani pročeský, ale zastává výhradně českou pozici. Zopakoval také, že Zeman je přesvědčen, že na Ukrajině ruští vojáci nepůsobí a že jde jen o Rusy na „dovolené". „A jak se nyní ukazuje, zahraniční bojovníci jsou i na druhé straně této občanské války," dodal mluvčí.

K dispozici prý musí být 24 hodin denně, což se projevuje i na jeho platu. „Můj čistý měsíční plat bez odměn dosahuje asi 40-42 tisíc korun," přiznal. Na své práci prý má nejraději cestování s Milošem Zemanem po krajích, naopak nemá rád ranní vstávání.

A jakou má odbornou kvalifikaci? „Nejvyšší ukončené vzdělání je středoškolské - gymnázium. Studium historie-geografie a následně andragogiky jsem, bohužel, nedokončil. Nikoliv však z důvodu špatného prospěchu. Slovem i písmem vládnu anglicky, ještě ale musím na sobě pracovat. Podobné je to s ruštinou," přiznal mluvčí. Za hlavní kvalifikaci pak považuje znalost mediálního prostředí, schopnost velmi operativně reagovat na vzniklé situace, loajalitu k zaměstnavateli a důvěra zaměstnavatele.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Kamala Harrisová, viceprezidentka Spojených států amerických

Harrisová má základní předpoklad pro funkci prezidenta. Jde o zdraví

Viceprezidentka Kamala Harrisová je schopna vykonávat funkci prezidenta Spojených států amerických. Takové jsou závěry lékařské zprávy, kterou se její kampaň rozhodla zveřejnit v rámci předvolebního boje s výrazně starším republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Informovala o tom agentura AP.

před 2 hodinami

Jablko, ilustrační fotografie.

Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků

Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.

před 3 hodinami

Alexej Navalnyj

Navalnyj vtipkoval o tom, že ho Putin nechá zabít, ukazují memoáry

Zesnulý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj ve vězení před svým skonem přemýšlel o smrti, každodenním životě, rodině, politice či válce na Ukrajině. Vyplývá to z úryvků z knihy, která v říjnu vyjde v angličtině pod názvem Patriot: a Memoir. Úryvky zveřejnil časopis New Yorker. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Rok starý debakl se neopakoval. Češi podali nejlepší výkon pod Haškem a vyhráli nad Albánií

Po nevýrazných zářijových výkonech, kdy svěřenci kouče Ivana Haška nejprve šokovali porážkou v Gruzii 1:4 a následně vydřeli domácí výhru nad Ukrajinou 3:2, nastoupila v pátek česká fotbalová reprezentace k dalšímu zápasu proti nevyzpytatelnému soupeři z Albánie. S tou před rokem ostudně prohrála v Albánii 0:3, a tak si fotbaloví fanoušci kladli otázku, zda v kontextu současných výkonů bude výsledek tentokrát lepší. A pro mnohé nečekaně byl. Albánie zůstala za očekáváním, Češi navíc před zaplněnou Letnou předvedli nejlepší výkon pod Ivanem Haškem a zejména díky dvougólovému Tomáši Chorému vyhráli s přehledem 2:0.

před 7 hodinami

Kamala Harrisová, viceprezidentka Spojených států amerických

Harrisová se chystá poukázat na rozdíl mezi sebou a Trumpem

I zdravotní stav kandidátů může sehrát roli v listopadových prezidentských volbách v USA. Viceprezidentka a demokratická nominantka Kamala Harrisová se v sobotu chystá zveřejnit lékařskou zprávu, sdělil její poradce. Informovala o tom CNN. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Zítko už není ve vazbě. Soud s ním ale pokračuje

Dezinformátor Pavel Zítko, který čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy, byl v pátek propuštěn z vazební věznice v Litoměřicích, kde byl od srpna, kdy jej českým kolegům předala slovenská policie. Informovala o tom ČTK. U chomutovského okresního soudu zároveň pokračovalo hlavní líčení v jeho případu. 

před 11 hodinami

Čínská armáda, ilustrační fotografie.

Číná překonává Rusko ve všem. Až na jednu oblast, upozorňuje expert pro EZ

Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz vysvětlil rozdíly mezi čínským a ruským vlivem. Oba jsou od sebe odlišné, Čína Rusko mocensky předehnala prakticky ve všem – kromě jaderných zbraní. Zatímco „hrozba“ ze strany Moskvy je hlavně vojenská, u Pekingu je to podle něj mnohem méně jasné. 

před 11 hodinami

Mount Everest

Největší záhada Everestu ožívá. Povedl se velký objev

Sto let letos uběhlo od největší záhady kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Dodnes totiž není jasné, zdali ji už v roce 1924 nezdolali dva britští horolezci. Nyní se týmu dokumentaristů povedl velký objev, když byly nalezeny lidské ostatky, které zřejmě paní druhému ze ztracených horolezců. 

před 12 hodinami

Kometa, ilustrační foto

Jak vidět kometu na obloze? Astronomové radí, co (ne)dělat

Milovníkům astronomie začalo asi nejvíce vzrušující období během letošního října. Na obloze se totiž objeví kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která bude podle Astronomického ústavu AV ČR nejzajímavějším objektem na říjnové obloze. 

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Donald Trump

Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda

Volební tým bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kandidáta Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách, požádal o poskytnutí vojenských letadel a vozidel pro zvýšení bezpečnosti během posledních týdnů kampaně. 

včera

včera

Zbraně Hizballáhu

Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války

Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.

včera

Rusko chce vyvolat chaos v Evropě, varuje MI5. Kreml obratem zareagoval

Kreml označil tvrzení britské kontrarozvědky MI5 o snaze Ruska vyvolat chaos v Británii a Evropě za absurdní a nepodložená. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy