Jiří Kájínek nevinen! Lidé mu věří

Praha - Kauza patrně nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka, který si odpykává doživotní trest za dvě nájemné vraždy v roce 1993, vyvolává řadu emocí v celé společnosti a zajímá většinu Čechů, kteří jeho případ sledují. Jak ukazuje průzkum spol. SANEP.

Většina veřejnosti stojí na straně Jiřího Kajínka a přeje si obnovení procesu. Nadpoloviční většina reprezentativního vzorku obyvatel pak vyjádřila přesvědčení, že je Jiří Kajínek nevinný. Podle názoru více jak dvou třetin domácí populace se pak Jiří Kajínek stal obětí policistů, kteří mají na svědomí dvě vraždy, za něž si Kajínek odpykává doživotní trest. Případ Jiřího Kajínka, který se dočkal i svého filmového ztvárnění, tak poukazuje na velice negativní mínění většiny společnosti o justici a policii. Více jak čtyři pětiny dotázaných je totiž přesvědčeno o tom, že v ČR je možné zajistit falešné důkazy a odsoudit na doživotí nevinného člověka.  Více jak 90 procent respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR, pak připouští, že někteří policisté mohou být napojeni na organizovaný zločin. Většina veřejnosti rovněž vítá i zapojení bývalého reportéra a stávajícího poslance a ministra vnitra Radka Johna do celé kauzy Jiřího Kajínka .Radek John, se o tento případ zajímal již v rámci svého působení v pořadu  TV NOVA „Na vlastní oči“.  I přesto, že Jiří Kajínek měl konflikty se zákonem již v nezletilém věku a byl následně vězněn za řadu trestných činů, jeho doživotní odsouzení za dvě nájemné vraždy a další trestné činy provází řada nejasností, která  ve většině veřejnosti budí jednoznačný dojem jeho neviny. Věříte v nevinu Jiřího Kájínka? HLASUJTE V NAŠÍ ANKETĚ v levém sloupci. Děkujeme!Případ doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, který tvrdí, že je nevinný, zajímá  65,2% dotázaných.

Za správné považuje rozhodnutí policejní inspekce vrátit se k případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka 86,5% dotázaných, kteří představují reprezentativní část populace ČR.

Pro obnovení soudního procesu s Jiřím Kajínkem se pak vyslovilo v souhrnu 83,5% dotázaných a v jeho nevinu věří 52,8% respondentů.

Za reálnou považuje 71% dotázaných možnost, že by mohl být Jiří Kajínek obětí policistů, kteří mají na svědomí dvě vraždy, za něž si Jiří Kajínek odpykává doživotní trest.

Alarmujícím výsledkem je názor 86,3% respondentů, že v ČR lze zajistit falešné důkazy a odsoudit na doživotí nevinného člověka.

Nejlépe nedopadlo ani hodnocení české justice, v jejíž spravedlnost věří pouze  23,6% dotázaných. S nedůvěrou se na českou justici naopak dívá  65,6% respondentů.

Překvapivě lépe dopadlo hodnocení policie ČR, jíž věří 31,7% dotázaných, oproti nedůvěřivé části 57,2% domácí populace.

Výše uvedené hodnocení policie ČR ovšem nemění nic na faktu, že se v podstatě absolutní většina dotázaných (93,3%) domnívá, že někteří policisté mohou být napojeni na organizovaný zločin, na což ostatně poukazuje i právě předmětná kauza Jiřího Kajínka.

Za správnou pak považuje 73,4% dotázaných aktivitu bývalého reportéra a stávajícího poslance a ministra vnitra Radka Johna, který údajně hodlá v rámci případně obnoveného procesu s Jiřím Kajínkem vypovídat o jemu známých skutečnostech, které by mohly v rámci celé kauzy znamenat konkrétní posun v celém případu.

Výše uvedené výsledky průzkumu spol. SANEP nasvědčují tomu, že by případná nevina Jiřího Kajínka, bez ohledu na jeho skutečnou vinu či nevinu, měla být v každém případě ještě jednou řádně prověřena transparentním soudním procesem.  Za podstatné v celé kauze Jiřího Kajínka lze totiž považovat pochybnosti, které vedou většinu veřejnosti k přesvědčení, že za nájemnými vraždami nestál Kajínek, ale policisté, což lze vnímat jako fatální selhání spravedlnosti.  Varianta zločinných policistů, kterou podporuje řada mediálně zveřejněných pochybností o celém případu,  je navíc  podle mínění  většiny veřejnosti  reálná,  což ve svém důsledku  vrhá výrazný stín a nedůvěru na celou justici a Policii ČR. V celkovém vnímání a hodnocení kauzy Jiřího Kajínka ze strany veřejnosti jde tak jednoznačně spíše o podezření z trestné činnosti policistů a představitelů justice než o to, že by byla veřejnost přesvědčena o absolutní mravní bezúhonnosti Jiřího Kajínka. Nicméně průzkum spol. SANEP ukazuje, že veřejnost vnímá jako zcela nepřijatelné, aby zůstali nepotrestáni případní skuteční pachatelé, navíc z řad policejních a justičních orgánů. Veřejnost tak chce být transparentním soudním procesem, který vyvrátí veškeré vzniklé pochybnosti, ujištěna, že si doživotní trest odpykává skutečný viník a nikoli oběť policejní mafie. Zajímavá je rovněž veřejností podporovaná iniciativa ministra vnitra Radka Johna, který se případu věnoval jako reportér a hodlá své poznatky v celém případu předložit soudu.

Související

Více souvisejících

Kauza: Kájínek Petra Kvitová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy