Dítě jako zboží na objednávku? Rozjíždí se nový byznys

Praha - Kalhoty, lednice a dvě děti. I takhle může podle lidoveckého eurposlance Tomáše Zdechovského jednou vypadat objednávka zboží přes internet. Ve světě totiž vzniká nový byznys, zaměřující se na obchod s dětmi, a paradoxně se netýká méně rozvinutých zemí.

Jedno z možností, jak touto formou přijít k dítěti, ne například skrze organizaci Men Having Babies působící v USA a Kanadě. Ta cílí na páry gayů, kteří chtějí mít dítě, a na svých stránkách prezentuje 20 soukromých klinik, které mají v USA, Kanadě a Indii zajišťovat zprostředkování dítěte. Tato organizace měla v květnu v Bruselu svoji konferenci, a to dokonce v budově vlády bruselského regionu.

"Cílem konference mělo být rozšíření působiště i na Evropu a nalákání nových zákazníků v Belgii, Nizozemsku, Francii a Německu. Služba se specializuje zejména na páry gayů, kterým nabízí možnost pořídit si dítě doslova na objednávku. Tato „služba" se tím dostává i do Evropy a určitě prý nezůstane pouze v Bruselu," upozornil EuroZprávy.cz Zdechovský.

Akce měla mít, dle slov zmíněné organizace, veliký úspěch. Zaujmout měla více než 200 potenciálních „perspektivních" gay otců z více než 10 zemí. "Rád bych zmínil, že pořídit si dítě není rozhodně levná záležitost. Cena se může vyšplhat na více než 100 000 eur, tj. více než 2,7 milionu korun, přičemž celkové rozmezí se pohybuje zhruba od 75 000 do 150 000 eur," dodal.

Co všechno se ale musí stát, aby zájemci mohli být rodiči? "Samozřejmě je potřeba zaplatit potřebný obnos zprostředkovatelské organizaci. A matky z USA (nejčastěji imigrantky z Mexika), Kanady či Indie pak už jen vše „odpracují". Peníze ale samozřejmě nezamíří pouze k matce, která dítě donosí, ale hlavně oné zprostředkující organizaci. S matkami je zacházeno doslova jako se strojem na výrobu dětí," podotkl Zdechovský.

Jako příklad uvádí Indii, kde musí náhradní matka trávit těhotenství v malé místnosti s matrací a televizí v naprostém odloučení od vlastní rodiny. Má se tak zamezit problémům nebo nákazám nemocemi v průběhu těhotenství, a v případě ztráty dělohy se matky nedočkají adekvátního odškodnění, pouze náhrady v hodnotě několika stovek eur.

Podobné praktiky podle něj nelze v civilizovaném světě tolerovat. "Žena se nikdy nesmí stát věcí k pronájmu a dítě není zboží na prodej. Malé dítě je plnohodnotnou lidskou bytostí, která má svá práva. Tento obchod považuji za naprostou degradaci žen a porodu na technickou záležitost, kdy se děti stávají pouhou komoditou. Mám pocit, že se dostáváme několik století zpět, kdy byl povolen obchod s otroky," varuje europoslanec.

"Navíc je spolehlivě prokázán vliv prenatálního období na zdravý vývoj osobnosti jedince. Podobné experimenty nás vracejí do doby nacismu, kdy Němci brali zplození dětí pouze za technickou záležitost, která měla být oproštěna od jakýchkoli vztahů a citů. Program Lebensborn naprosto jasně světu ukázal, jak hluboko dokáže lidská společnost klesnout. Hitler by dnes Evropě jistě zatleskal," dodal.

"Po válce všichni věděli, jak se Hitler a nacisté mýlili. Děti bez citů a vztahu k matce a otci nelze vytvářet jak na běžícím páse. Vztah matky a dítěte je pro zdravý vývoj před a po porodu nesmírně důležitý a není ho možné ničím nahradit. Nyní se snažíme o opak. Namísto podpory rodin s dětmi vytváříme další způsob, jak přírodu obejít," upozornil.

Už jen z výše zmíněných případů podle něj běhá mráz po zádech. "Nevím jak ostatní, ale mě už samotná představa, že by se obchod s dětmi dokázal prosadit v ještě masovějším měřítku, opravdu děsí. Proto chci v září požádat Evropskou komisi, aby se začala tímto problémem zabývat. Podle mě je tento způsob rozmnožování naší civilizace ukázkou jejího úpadku a začátkem konce," varuje Zdechovský.

Související

Ilustrační fotografie.

V Česku zemřel novorozenec nakažený černým kašlem

V Česku zemřel od začátku letošního roku již třetí pacient nakažený černým kašlem, vyplývá z aktualizovaných údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Jde o novorozenou holčičku, u které byla současně potvrzena streptokoková infekce. Už dříve se potvrdila úmrtí dvaašedesátileté ženy a čtyřiaosmdesátiletého muže. 

Více souvisejících

děti Obchod s lidmi Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 34 minutami

před 37 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy