Opovržení intelektuály, zrada, eurofil. Jak Zemanovu práci hodnotí bývalý prezidentští kandidáti?

Prezident hned na začátku zabránil návratu korupční vlády Nečasovy ODS a Kalouskovy TOP 09 a zabránil tak, aby politici zametli kauzu premiérovy milenky. A i dnes prezident hájí zdravý rozum proti bruselofilské Sobotkově vládě, jak v případě ukrajinské krize, tak i ve vztahu k islámskému nebezpečí a vlně migrace nepřátelských cizinců. Představa, že by dnes z Hradu imigranty vítal některý ze sluníčkářských kandidátů je dost děsivá a děkujme za to, že máme prezidenta, který zastupuje občany a nikoli americko-bruselskou lobby

Podle současného ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera Zeman nesplnil jeden ze svých největších slibů. Nespojuje podle něj společnost, naopak je prý zcela úmyslně rozděluje. To považuje za „největší zradu". „Jistě by se daly uvést věci, které byly z jeho strany zajímavé a dobré. Tradičně zmiňuji například nominaci soudců Ústavního soudu, ke které přistoupil mnohem vyrovnanějším způsobem, než jeho předchůdce," uvedl pro server Blesk.cz Dienstbier. O tom, jestli bude kandidovat i v dalších volbách, zatím jasno nemá. „Je to naprosto předčasné. Hlásit se do soutěže dneska, to o vás někdo musí stát," dodal politik.

Vladimír Franz se netajil tím, že ve druhém kole Zemana volil. Navíc složil dvacetiminutovou tragikomickou grotesku s názvem Prezidentská volba. Působení prezidenta ale příliš hodnotit nechtěl. „Takové věci já vůbec nehodnotím, to není moje povolání. On tam chtěl, tak tam je. Dělá, co dělá a já také dělám, co dělám. Mně je to úplně jedno, a když bude hodnotit on moje skladby, tak já budu hodnotit jeho práci. Jinak mě nezajímá," řekl pro server.

Svou kandidaturu v příštích volbách nevyloučil, zároveň by ale podle něj musela být poptávka, kvůli které kandidoval už poprvé. „Ale aby a priori už s tím člověk počítal a byl takový notorický kandidát... Vždyť to je směšné přece. Aby se vnucoval, sliboval lidem koblihy, to jsou takové zbytečné věci," dodal.Jan Fischer se domnívá, že Zeman nepřekvapil ani své voliče, ani ty, kteří mu hlas nedali. Sám prý o tom, že by kandidoval, neuvažuje, protože je to ještě daleko.

„á si myslím, že Miloš Zeman dělá, to co sliboval, takže to co dělá, rozhodně není překvapením. Já se liším v jeho názorech na Evropskou unii, euro a eurofederalizaci, takže tam s ním nesouhlasím," komentovala působení Miloše Zemana na Hradě Jana Bobošíková. Naopak na něm oceňuje to, že dle slibu navštěvuje kraje a i přesto, že je podle ní eurooptimista a eurofil, mu dává za jeho působení jedničku. O další kandidatuře prý ale už Bobošíková neuvažuje.

Další žena, která se ucházela o prezidentské křeslo, vidí v Zemanově chování víc negativ než pozitiv. „Jako pozitiva bych snad mohla uvést určitou odvahu, dělat některé věci, které se běžně nedělají. Na druhou stranu to zas je vyvažováno v mých očích do mínusu tím, že jsou za tím spíše skryté lobbistické kruhy lidí, kteří na něj působí a tu osobní odvahu bych já viděla úplně jinak se projevit a jinde," uvedla pro Blesk.cz.

Vadí jí třeba to, že ignoruje ústavu a nejmenuje profesory, nemá ani úctu k intelektuálům ani k občanské společnosti. „ Že jimi v podstatě opovrhuje úplně stejně jako Václav Klaus a že samozřejmě rozděluje společnost, místo aby ji spojoval. I když se domnívám, že to ani nikdy neměl v úmyslu, protože toho není schopen," dodala.

Kandidovala by prý v případě, že by se proměnila atmosféra ve společnosti a lidé by zatoužili po něčem novém, ve stávajících poměrech ale kandidaturu vylučuje.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by Zemanovi dal horší trojku. Národ prý rozdělil v poměru padesát na padesát, což není dobrá vizitka. S některými názory podle svých slov souhlasí, s jinými ne. Ani on se o Hrad v další volbě ucházet nehodlá, odkazuje přitom na fakt, že už při první volbě neměl podporu své strany.

Mezi nejhlasitější kritiky Hradu patří Karel Schwarzenberg, který se se Zemanem utkal ve druhém kole. Nadšený prý z prezidenta není, což uvedl při mnoha rozhovorech. Zdravotně na tom sice prý není nehůře, v prezidentském křesle by si ale představoval někoho mladšího, takže ani on zřejmě kandidovat nebude.

Tomio Okamura se i teď domnívá, že Zeman byla nejlepší možná volba. „Prezident hned na začátku zabránil návratu korupční vlády Nečasovy ODS a Kalouskovy TOP 09 a zabránil tak, aby politici zametli kauzu premiérovy milenky. A i dnes prezident hájí zdravý rozum proti bruselofilské Sobotkově vládě, jak v případě ukrajinské krize, tak i ve vztahu k islámskému nebezpečí a vlně migrace nepřátelských cizinců. Představa, že by dnes z Hradu imigranty vítal některý ze sluníčkářských kandidátů je dost děsivá a děkujme za to, že máme prezidenta, který zastupuje občany a nikoli americko-bruselskou lobby," uvedl pro server Okamura, který se nakonec do volby prezidenta nezasáhl.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Kometa, ilustrační foto

Jak vidět kometu na obloze? Astronomové radí, co (ne)dělat

Milovníkům astronomie začalo asi nejvíce vzrušující období během letošního října. Na obloze se totiž objeví kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která bude podle Astronomického ústavu AV ČR nejzajímavějším objektem na říjnové obloze. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Donald Trump

Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda

Volební tým bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kandidáta Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách, požádal o poskytnutí vojenských letadel a vozidel pro zvýšení bezpečnosti během posledních týdnů kampaně. 

včera

včera

Zbraně Hizballáhu

Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války

Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Andrej Babiš

Z podnikatelů populisty: Babiš a Trump jsou v podstatě totéž

Může být velký podnikatel dobrý politik? Záleží na mnoha faktorech, osobnosti jako Donald Trump nebo Andrej Babiš ale ukázaly, že jim jde hlavní o vlastní image (a profit). Hranice mezi politikem-podnikatelem takového formátu a populistou je velice tenká a oba muži ji zdárně překročili.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko zahájilo ofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky jsou v nebezpečí

Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce, které předtím kontrolovaly ukrajinské síly. O událostech informovalo ruské ministerstvo obrany. Podle serveru Meduza, který působí z lotyšského exilu, zahájila ruská vojska novou ofenzívu na několika frontových úsecích v této oblasti.

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

včera

včera

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

včera

Počet útoků na pracovníky Úřadu práce stoupá. Část poboček se zavře

Úřad práce plánuje v příštím roce uzavřít část svých menších poboček po celé republice. Podle generálního ředitele úřadu Daniela Krištofa se připravuje nový návrh sítě pracovišť, který by měl být schválen do konce roku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy