Ostrý střet odpůrců a příznivců islámu v Praze. Policie je musela oddělit

Praha – Praha dnes zažila hned několik akcí spojených uprchlíky a islámem. Nejprve se na Strahov sjeli motorkáři, kteří jízdou chtěli protestovat proti islámu. Na Václavském náměstí se pak sešli příznivci i odpůrci migrantů.

Shromáždění kritiků islamismu u budovy Národního muzea bylo početnější, podle odhadu policie se ho zúčastnilo 700 až 800 lidí. Jejich příznivci byli i u zadní části pomníku svatého Václava, před kterým se konala manifestace za solidaritu s uprchlíky. Té se podle odhadu policistů na místě zúčastnilo v různých fázích 300 až 500 lidí.

Na Václavském náměstí v Praze se dnes odpoledne střetly názory odpůrců migrace z islámských zemí a odpůrců xenofobie. Na obou demonstracích se sešly dohromady stovky lidí. Obě skupiny oddělovala nejen magistrála, ale i policejní jednotky.

Odpůrců islamistů bylo zřetelně více, stáli i v zadní části pomníku svatého Václava, před kterým se konala akce vyjadřující solidaritu s uprchlíky. Na demonstraci bylo možné slyšet hesla o zachování kultury, suverenity a svrchovanosti českého státu.

Antiislamisté byli díky silnější aparatuře také zřetelně hlasitější. Podpořili je i účastníci motorkářské demonstrace Bikeři proti islámu, kteří po několik minut za troubení a túrování projížděli v koloně po magistrále. Jízda vyjela ze Strahova, jezdci své mašiny ozdobili českými vlajkami i logy s přeškrtnutými mešitami.

//

Posted by Ivan Bartos on 12. září 2015

Akci proti xenofobii uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti spolu s Mladými zelenými. Pořadatelé očekávali podle svých facebookových stránek, že k pomníku svatého Václava přilákají přes 3000 lidí, nakonec jich dorazilo podstatně méně. Účastníci demonstrace za přijímání uprchlíků měli naopak hesla jako "Nenávist není řešení", "Stěhování není zločin" nebo "Konec fašomaškarád v ČR. Fašoun klima nezachrání".

//

Společně proti nenávisti a za lidskou solidaritu! #prijimam #refugeeswelcome

Posted by Lidská solidarita: Uprchlíky přijímám on 12. září 2015

Prostor u budovy muzea měli na 14:00 zamluvený i odpůrci migrace v čele s poslancem a předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou, který vystoupil s projevem. Několikrát prohlásil, že je třeba zavřít hranice a všechny migranty vyhostit. Představitel Bloku proti islámu Martin Konvička pak dodal, že "islám je hnusný a špatný". Prohlásil, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty. "To, co teď dělá EU, je horší ekvivalent mnichovské zrady," dodal.

Odpůrci migrace se po demonstraci na Václavském náměstí vydali na pochod Žitnou ulicí, došli až k Úřadu vlády. Podle odhadů policie jich je 700 až 800. Skandují hesla "Čechy Čechům", "Islám mimo zákon" nebo slogany vyzývající k vystoupení z Evropské unie. Postranní ulice hlídali po cestě těžkooděnci, akce se zatím obešla bez větších konfliktů.

Účastníci shromáždění proti xenofobii se po asi hodinové demonstraci na Václavském náměstí vydali na pochod Opletalovou ulici. Došli na náměstí Republiky, kde akce pokračuje happeningem. Skandovali zejména hesla o solidaritě. Cestou několik stovek demonstrantů zastavila policie kvůli nebezpečí střetu s černě oděnými holohlavými mladíky. K větším problémům ale zatím nedošlo.

Nejvážnější situací, kterou policie řešila, tak byl incident, kdy zástupce Bloku proti islámu, který si účastníky demonstrace proti xenofobii, natáčel na tablet. Byl vyveden jedním z organizátorů a skončil u policejního antikonfliktního týmu.

Kromě toho policie také na několik minut zadržela účastnici shromáždění Ivanku Čonkovou kvůli státní vlajce, jejíž modrý klín byl vyzdoben romským symbolem kola. Čonková své dílo označila za symbol česko-romského soužití a policejní zákrok za brutální.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana se obou demonstrací zúčastnila dohromady zhruba tisícovka lidí. "Všechno proběhlo bez jakýchkoliv závad a narušení veřejného pořádku," doplnil Hulan.

Související

Prvomájová demonstrace Národní demokracie proti EU a české vládě

ROZHOVOR: Na podzim nejspíš uvidíme nepříjemné věci, míní expert na extremismus Jan Charvát

Velká část tuzemské veřejnosti se v důsledku stereotypních mediálních výkladů stále domnívá, že příslušník krajní pravice rovná se skinhead s vytetovaným hákovým křížem, upozorňuje odborník na extremismus Jan Charvát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v něm mimo jiné přiblížil, jak došlo k rozpadu tuzemských krajně pravicových struktur či nakolik se krajní pravice etablovala v prostředí stále populárnějších bojových sportů. Vysvětlil také, proč očekává, že současné ekonomické problémy povedou spíše k posílení populistů a demagogů než skutečných radikálů a extremistů.

Více souvisejících

Demonstrace proti islámu (Praha) Tomio Okamura xenofobie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

Putin učinil osudové rozhodnutí: Zaútočí na NATO a tyto země, varují experti

Každý se toho bojí, nikdo tomu nevěří, ale rozhodnutí již padlo. Vladimir Putin zaútočí na NATO. Otázkou je kdy. Píše německý list Bild s odvoláním na experty na obranu a bezpečnost.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy