Spojovat Alexandrovce s propagandou? Vondráčková řekla otevřeně, co si myslí

Praha - Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, celosvětově známý jako Alexandrovci, dorazil do České republiky. První koncert jejich turné, které zaštiťuje svým jménem prezident Miloš Zeman, se uskutečnil 10. října v Brně. Příjezd ruského sboru vyvolal mezi lidmi vlnu nevole. Nevidím na tom nic zlého, brání se zpěvačka Helena Vondráčková, která se skupinou vystupuje.

„My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme prezidenta České republiky Miloše Zemana o zrušení záštity nad turné souboru Alexandrovci v České republice v roce 2015," píše se v petici zveřejněné na internetu, kterou podepsalo asi 160 lidí.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o soubor ruské armády, který nedávno nazpíval ódu na maskované ruské vojáky, kteří v březnu loňského roku obsadili Krym a v současnosti operují na východě Ukrajiny, považujeme pozvání souboru Alexandrovci na podzimní turné do České republiky za otevřenou podporu krveprolití na Ukrajině a přímý souhlas s okupací území suverénního státu Ukrajina ruskou armádou," píší v dokumentu autoři petice.

Podobný názor má i europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina. „Ten, kdo pořádá turné Alexandrovců, kolaboruje s ruskou armádou, protože Alexandrovci jsou příslušníci ruské armády. Příslušníci stejné armády, kterou odsoudil Evropský parlament za agresi vůči Ukrajině a kterou musí odsoudit každý demokraticky smýšlející člověk. Nejsou to žádní zpěváci převlečení do uniforem. Jsou to vojáci ruské armády, a proto spolupráce s nimi, včetně divácké účasti, je kolaborace. S cizí armádou," uvedl v rozhovoru s aktivistou Pražského Majdanu Tomášem Peszynskim, který byl uveřejněn na serveru východoevropska.cz.

Zpěvačka Helena Vondráčková, která se souborem na turné po České republice vystupuje, považuje takové názory za demagogické. „Za prvé jsem už s Alexandrovci vystupovala před několika lety, někdy myslím v roce 2005 až 2007, několikrát. A znám ten soubor. Je to naprosto senzační seskupení, ojedinělé na celém světě. Nikde jinde takový soubor neexistuje. A jsou to profesionálové, kteří jsou nejen propagátory ruské kultury, ale mají v repertoáru i světové věci, zpívají Verdiho, Pucciniho," uvedla pro proruský server SputnikNews.com.

Dodává, že nejde jen o pěveckou složku, ale i o tance. „Prostě je to obrovská nádherná show, a jsem velmi ráda, že s nimi mohu vystupovat. A považuji za naprosto demagogický názor — spojovat umění s nějakou politickou situací, která teď nastala," uvedla s tím, že Alexandrovci vystupují i s dalšími hudebními hvězdami. Připomněla také, že soubor zpíval pro papeže Jana Pavla II.

Nesouhlasný názor podle ní mají jen někteří lidé, ne všichni. „Jelikož vím, že všechny koncerty, které mají nejen tady u nás v Čechách, ale i na Slovensku, jsou totálně vyprodané, takže s tou Peticí a s těmi odpůrnými názory absolutně nesouhlasím, připadá mi to zbytečné," dodala. Přiznala, že by si také ráda zazpívala i v Moskvě.

Letošní turné se koná u příležitosti 70. výročí osvobození a konce 2. světové války. Alexandrovci zazpívají na 12 koncertech v 9 českých městech.

Související

Lucie Bílá

Mimořádně nevkusné: Spisovatelka se pustila do Lucie Bílé kvůli Alexandrovcům i podpoře Klause

Praha – Už za pár dní si Česká republika připomene 50. výročí událostí roku 1968. 21. srpna se bude konat velký koncert, na kterém by měla vystoupit i mnohonásobná česká slavice Lucie Bílá. Jenže to se nelíbí jak části veřejnosti, tak ani spisovatelce Anně Vodrážkové. Podle ní je dramaturgie akce nešťastná a dává vzkaz, že „okupace je něco, co se sice stalo, ale všichni jsme to víceméně přežili a jede se dál“.

Více souvisejících

Alexandrovci Helena Vondráčková Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy