Lidé mají dva měsíce na výměnu průkazů pro postižené

Praha - Lidé s handicapem mají už jen dva měsíce na to, aby si vyměnili svůj starý průkaz pro postižené za nový. Úřady nový průkaz, který se podobá občanskému či řidičskému, vydávají do konce roku automaticky bez posuzování zdravotního stavu.

Pokud novou průkazku nebudou mít, nebudou moci dál využívat dosavadní výhody jako třeba slevy na dopravu. Pro novou průkazku si zatím nepřišly tisíce osob. ČTK o tom informovala mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

"Je ještě stále řada lidí, kteří se s žádostí o výměnu na úřad práce dosud neobrátili. Chtěli bychom na ně apelovat, aby nenechávali vše na poslední chvíli, a vyhnuli se tak zbytečnému čekání ve frontách na konci roku," uvedla mluvčí.

Nové průkazy začaly úřady vydávat v dubnu. Má je dostat kolem 300.000 lidí. Do 29. října si o ně požádalo 213.100 osob, převzalo je 181.500. Od příštího roku se průkazky už automaticky měnit nebudou. Bude následovat nové posouzení zdravotního stavu.

Držitelé průkazů TP mají místo k sezení v hromadné dopravě a nemusí čekat na úřadech ve frontě. Lidé s průkazkou ZTP by k tomu měli mít městskou dopravu zdarma, na vlaky slevu 75 procent a na autobusy 62 procent. K průkazu ZTP/P pak patří ještě bezplatná přeprava průvodce či vodicího psa, neslyšící mohou mít ročně 24 hodin bezplatného tlumočení na úřadech či u lékaře. Držitelé průkazů nemusí také vždy dodržovat zákaz zastavení či stání, mohou parkovat na vyhrazených parkovištích, nemusí v určitých případech platit dálniční známku, televizní a rozhlasové poplatky či paušály za telefon.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Ve Varšavě proběhlo setkání Volodymyra Zelenského s Donaldem Tuskem (8. července 2024). Prohlédněte si galerii

Zelenskyj v Polsku. Ukrajina se sousedy podepsala bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do sousedního Polska, aby se setkal s tamním protějškem Andrzejem Dudou a polským premiérem Donaldem Tuskem. Hlavním účelem návštěvy je podpis bezpečnostní dohody mezi oběma zeměmi, ke kterému došlo v odpoledních hodinách. Informoval o tom server Wiadomości. 

včera

Emmanuel Macron

Porážkou Le Penové to teprve začíná. Francie se potřebuje dát dohromady

Francie vyhrála bitvu, celou válku má ale ještě před sebou. Krajní pravice u voleb utrpěla významnou porážku a nenaplnily se tak obavy z první takové vlády od nacistické okupace. Přesto ale kombinace středu a levice může vést k další nestabilitě a prohloubení krize ve francouzské politice, jejíž stabilita i samotná existence jsou životně důležité pro Evropu i svět. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ)

Smrt nezávislé novinařiny v přímém přenosu: NFNŽ a Seznam vytvářejí monopol na pravdu

Pakt Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Seznamu vytvořil monopol na hodnocení zpravodajského obsahu. Náš šéfredaktor to již komentoval z pozice řídícího pracovníka. Na zástupce Seznamu se mediální skupina INCORP a.s. obrátila prostřednictvím e-mailové komunikace. Na základě odpovědi na tento mail a obvinění, že mé texty nejsou čistě autorské, je na čase, abych se ohradil i jako autor, jehož obsah je stavěn na pranýř. Tento text je adresován přímo lidem z NFNŽ a Seznamu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

S Bidenem, anebo bez něj. Demokraté řeší, jak zvýšit šance na triumf nad Trumpem

Demokratičtí kongresmani se na virtuální schůzce nedokázali shodnout, jestli chtějí, aby Joe Biden pokračoval v boji o obhajobu postu prezidenta Spojených států. Podle některých při kampani selhává, jiní mu vyjadřují podporu. Ale ani jeho podporovatelé si nejsou jistí, jestli stárnoucí prezident má na další čtyřleté funkční období. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy