Uprchlíci v Česku zahájili hladovku, jeden zaútočil na ochranku

Praha/Drahonice (Lounsko) - Zhruba 40 uprchlíků z tábora v Drahonicích na Lounsku se obává deportace do země, odkud přišli. V úterý kvůli tomu zahájili protestní hladovku.

Uprchlíci se tak rozhodli poté, co Česko v úterý vrátilo čtyři desítky cizinců z Drahonic na základě takzvaných dublinských nařízení do členské země EU, kde předtím požádali o azyl. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Z Česka odletělo 40 cizinců, kteří nelegálně vstoupili na české území. "Na základě toho se v zařízení mezi některými cizinci rozšířila nepravdivá informace, že byli cizinci vráceni do země původu. Proto někteří z klientů začali avizovat, že by mohli začít držet hladovku. Tuto mylnou informaci jim však zaměstnanci zařízení vysvětlili," uvedla mluvčí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ocenil, že se daří nelegální migranty "v rámci možností" podle zákona vracet tam, kde požádali o azyl. "V této situaci považuji dodržování platných dohod za zásadní podmínku pro to, aby se nám migrační krizi dařilo čelit," míní ministr.

V úterý odmítlo jídlo 28 klientů zařízení, někteří z nich si ho však podle ministerstva nakonec vzali na pokoje. Dnes na snídani nepřišlo 40 migrantů. "V tuto chvíli však není zřejmé, zda a kolik klientů zahájilo systematickou hladovku, kteří z nich pouze nepřišli na snídani, ani to, zda se jedná stále o stejné osoby. Toto bude zřejmé až v průběhu dne. Situaci proto budeme nadále monitorovat," dodala Nováková.

Situace v uprchlickém zařízení v Drahonicích na Lounsku se vpodvečer vyostřila. Cizinecká policie uvedla, že další dva běženci sami sebe zranili a jeden další se pokusil napadnout člena ochranky a je zraněn také. Jeden ze zraněných musel být převezen do žatecké nemocnice. Nyní už je v zařízení klid, řekla kolem 18:15 ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

V úterý kvůli obavám z deportace z Česka někteří z uprchlíků oznámili, že zahajují protestní hladovku. Tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili už v úterý večer.

Související

Více souvisejících

uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

Princ Harry varoval před epidemií u mladých. Souvisí se sociálními sítěmi

Princ Harry rád poučuje o některých věcech prakticky celou zeměkouli. Nejnověji prohlásil, že dnešní mládež je uprostřed epidemie úzkostí, depresí a sociální izolace. Příčinou jsou negativní zkušenosti na internetu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy