Tendr hradeckého kraje na dopravu autobusy může pokračovat, rozhodl soud

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové zamítl návrh odborů na vydání předběžného opatření na zastavení tendru Královéhradeckého kraje na autobusovou dopravu. Soutěž na dopravu v letech 2017 až 2026 v hodnotě 5,5 miliardy korun tak může pokračovat.

ČTK to dnes řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Odbory tvrdí, že zadávací podmínky postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci. Přes rozhodnutí soudu podle předsedy odborů ve společnosti BusLine Jiří Kuchynky ve snaze zastavit tendr nepoleví.

Kraj rozhodnutí soudu přivítal. "Potvrzuje se tak správnost našeho postupu. Veřejná zakázka tedy běží dál a my budeme dále pokračovat tak, jak jsme se dohodli se zástupci odborů na naší poslední schůzce," uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

"Rozhodnutí soudu nás mrzí, je to škoda," řekl ČTK odborář Kuchynka. Podrobněji verdikt soudu nekomentoval s odůvodněním, že odbory zatím nemají k dispozici rozhodnutí soudu v písemné podobě. To zatím nemá ani kraj, který informaci na soudu získal ústně.

Zatím kraj v reakci na kroky odborů odsunul otevírání obálek s nabídkami z 8. prosince na 18. prosince, přičemž po úterním jednání s odbory oznámil, že termín ještě dál posune na polovinu ledna. Do té doby si chce kraj nechat udělat právní rozbor pro možnost přerušení a změn v soutěži, jak je požadují odboráři. Odboráři v úterý uvedli, že na podporu svých požadavků nevylučují uspořádání jednodenní výstražné stávky.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Tendr na Dukovany do konce roku nebude. Podle Havlíčka jsou ve hře čtyři varianty

Výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech do konce roku vypsáno nebude. Stálý výbor pro jadernou energetiku dnes za účasti opozice diskutoval čtyři možné varianty, které do konce ledna proberou šéfové parlamentních stran a následně se rozhodne. ČTK to po jednání řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Více souvisejících

tendr soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy