Islám v ČR nechceme je pryč. Tady jsou ostré reakce

Praha - Facebook v pondělí zablokoval stránku "Islám v České republice nechceme", na níž se aktivista Martin Konvička a jeho sympatizanti ostře vyjadřovali na adresu islámu a uprchlíků. Zatímco řada lidí si z této události dělá srandu, podle Konvičky tím nic nekončí, ale naopak začíná.

Iniciativa, která měla před zrušením na facebooku na 160 tisíc fanoušků, je dlouho obviňována z podpory extremismu a xenofobie. Její představitelé však šíření nenávisti popírají a tvrdí, že pouze bojují za svobodu slova a odmítají přijmout islámské náboženství v Evropě.

Facebook už stránku iniciativy jednou zablokoval. "Není to poprvé, co byla stránka IVČRN facebookem zrušena – stalo se to již v červnu loňského roku," připomněl Konvička. "Tentokrát může být situace vážnější, protože všichni víme o volání řady evropských politiků, včetně německé kancléřky Merkelové a českého ministra vnitra Chovance, po cenzuře sociálních sítí," dodal.

Administrátoři IvČRN následně na své internetové stránce Blok proti islámu vyzvali příznivce, aby "neklesali na mysli". Nově budou se svými příznivci komunikovat přes záložní stránku "Islám v ČR nechceme" a na stránce "Blok proti islámu". Došlo rovněž k založení podobné skupiny na ruské sociální síti VKontakte.

"Na facebooku nejsme závislí"

Podle Konvičky se "protivník zablokováním stránky IVČRN jen střelil do nohy." O události totiž informovaly všechny hlavní zpravodajské servery, čímž se podle něj o uskupení dozví mnohem víc lidí. "A díky existující členské základně BPI dávno nejsme na facebooku závislí," podotkl Konvička.

//

Vyjádření Martina Konvičky ke zrušení facebookové srtránky isl...

Vyjádření Martina Konvičky ke zrušení facebookové stránky Islám v České republice nechceme

Zveřejnil(a) Blok proti islámu dne 11. leden 2016

Konvička také upozornil, že na "záložní" skupině IvČRN přibylo od začátku týdne 10 000 příznivců a jejich počet dále narůstá. "Pokud se někdo domnívá, že rušením diskusních platforem umlčí hlasy občanského protestu, hluboce se mýlí. Za svobodu slova je dnes stejně jako před pětadvaceti lety nutno bojovat," doplnil Petr Hampl, místopředseda Bloku proti islámu.

Internet se baví

Zatímco příznivci hnutí zuří a slibují odvetu, případně se radují z medální bubliny, které kolem situace vznikla, velká část lidí se touto událostí baví. Aktivista z hnutí Žít Brno Jaroslav Cerman například na sociální síti uvedl: "Hlavní facebooková stránka Islám v ČR nechceme je pryč, je smazaná zač. Nemáte zač. To bude slz, to bude sevřených pěstí, zlomených klávesnic... Hlavně nezakládejte víc stránek se stejným názvem. To by hodně lidí zmátlo a všichni víte, že tak krutou srandu a trolling nemám rád."

Analytik think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda poznamenal: "Už je to tu. Mark Zuckerberg udeřil, zrušil IVČRN. Teď všichni přejdou na VKontakte. Pak dejte vědět, zdali Facebook smazal IVČRN za plyn, masokostní moučku, střílení uprchlíků, nebo co to bylo tentokrát." Následně uvedl: "Stanete se členy klubu, který má nějaká pravidla. O těch víte, přihlásíte se k nim. Když je začnete porušovat, ostatní členové klubu se na vás budou zlobit, protože porušujete pravidla, na kterých jste se domluvili. Funguje to tak ve všech společenstvích postavených na nějakých sdílených pravidlech. Na Facebooku, při členství EU, kde podepisujete Kodaňská kritéria."

Novinář Michail Zlatkovský na svém facebooku podotkl: "Ale představte si ten klid tady, kdyby se celý IVČRN fakt odstěhovalo na VKontakte - jaký by to bylo, kdyby vám každých pět minut někdo neměl nutkavou potřebu sdělit svůj názor na muslimskou uprchlickou invazi... no nic, každej máme nesplnitelný sny."

Zamyslel se také nad tím, jestli se ze strany sociální sítě jedná o cenzuru: "Kdepak, cenzura by byla, kdyby stát nechal zavřít web IVČRN - internet je v Česku ale svobodný. Facebook je oproti tomu soukromá společnost, řídíme se tu jeho pravidly a všechno, co sem píšem, může kdykoliv smazat; i kdyby se rozhodl, že tu nesmí být žádná stránka o ponících nebo žádné fotky marmelády, nemůžeme s tím dělat vůbec nic. Stránku IVČRN smazali v souladu s podmínkami použití; je pravda, že spousta dalších stránek, co je porušuje, tu pořád je, ale to je problém kriticky přetíženého a většinou nefunkčního nahlašovacího procesu, ne nějaký dvojí metr. (Jinak iluze "facebook = internet" obecně způsobuje spoustu mrzení, které nahrává monopolu Facebooku.)"

Související

Více souvisejících

Islám v České republice nechceme (IvČRN) Martin Konvička

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy