Prahu čeká v sobotu největší demonstrace proti norskému odebírání dětí

Praha – V sobotu 16. ledna se od 13 hodin uskuteční v Praze na Malé Straně (Helliachova 1) demonstrace proti norskému úřadu Barnevernet. Tato protestní akce je součástí celosvětových demonstrací, kterých se od začátku letošního roku zúčastnilo přes 13 000 lidí.

„Protesty začaly přímo v norském Oslu a pokračují napříč nejen evropskými státy. Protestuje se také v Americe a Indii. Jedná se o dosud největší demonstrace proti norskému systému odebírání dětí. Další protesty se plánují na červen a tlak se bude dále stupňovat," vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se osobně zúčastní sobotní demonstrace v Praze.

Případ odebraných dětí Evy Michalákové bude znovu řešit Evropský parlament

Europoslanec Zdechovský informoval, že v posledních měsících jsou postupně předvoláváni norští diplomaté v zemích střední a východní Evropy, ale i v Indii nebo Turecku, aby vysvětlili další a další případy, které se tomu Evy Michalákové podobají.

Na jaře tak bude Petiční výbor Evropského parlamentu (PETI) projednávat petici občanů Evropské unie proti adopci dětí Evy Michalákové. Evropský parlament například bude zajímat, proč norské úřady omezily styk dětí s matkou a čím je pro své děti Eva Michaláková natolik nebezpečná, že se o své děti nemůže starat.

Příběh Michalákové znají po celém světě

Zdechovský s týmem dobrovolníků zmapoval další desítky případů rodin, které postihl stejný osud jako Evu Michalákovou a zveřejnili je na webu: http://www.stopbarnevernet.com/stories. O příběhu Evy Michalákové navíc v současné době vzniká několik dokumentů v České republice, Norsku nebo Polsku.

Související

Stovky lidí demonstrovaly proti norskému Barnevernetu

Norskem otřásá skandální zneužívání odebraných dětí. Úřady zasáhnou

Oslo - Norsko znovu prověří sérii kontroverzních rozhodnutí o odebrání dětí rodičům, na nichž se podílel psychiatr, jenž byl odsouzen za stahování snímků a videí zobrazujících sexuální zneužívání nezletilých. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Jedné z postižených rodin už byly děti vráceny. Norská sociální služba Barnevernet je kritizována některými rodiči a experty, podle nichž často odebírá děti a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.

Více souvisejících

demonstrace proti odebírání dětí které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet odebírání dětí sociálním úřadem Barnevernet

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy