Narcisové a chroničtí kandidáti už vykukují, Zemana ale jen tak neporazí, předvídá psychiatr Höschl

Praha – prezidentská volba se sice uskuteční až za dva roky, podle psychiatra a ředitele národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla se ale už objevují narcisové a chroničtí kandidáti. Ti, o kterých se teď mluví jako o soupeřích Miloše Zemana, však podle něj možná přepálili start a tak jim brzy může dojít síla.

„Na jednu stranu si uvědomuji, že ta potřeba celospolečenská vygenerovat někoho, kdo bude důstojným protikandidátem Miloše Zemana, je obrovská a je pochopitelná a je i historicky nevyhnutelná, nebo její uspokojení je nevyhnutelné," přiznal psychiatr pro Česká rozhlas Dvojku.

„Na druhou stranu, to, jak se před každou volbou prezidenta u nás vždycky vynoří, vyrojí celá galerie narcisů a chronických kandidátů, z nichž některé můžeme už zase znovu předvídat, kteří jsou nepoučitelní, je úsměvná a zároveň ale je třeba podotknout, že ty motivace jsou různé. U jedněch to skutečně je ten narcismus a ta představa, že já bych měl být prezidentem a určitá taková nepoučitelnost a nedostatek náhledu na sebe. U jiných to je, řekl bych, bohulibá vlastnost a touha nějak pomoci, přispět, angažovat se, protože ona to je oběť nepochybně a u dalších to může být výsledek tlaku okolí, které už znervóznilo a začíná své kandidáty hledat,"

Poukazuje však také na to, že vše je otázkou časování. „Zdá se, že na jednu stranu už by ten, kdo je potencionálním vyzyvatelem, se měl nyní profilovat, měl by být znám a měl by dát veřejnosti příležitost, aby zmapovala jeho postoje a otestovala jeho schopnosti, na druhou stranu je svým způsobem ještě brzo, což jsme viděli například v minulé, při minulé volbě, když to někdo trošku přepálí a začne brzy, tak taky brzy skončí," varuje Höschl.

A právě ti, kteří o kandidatuře mluv už dnes, podle něj start přepálili. „ Na mě to dělá ten dojem, že nejvhodnější okamžik bude ve chvíli, kdy už bude možno to nastoupené tempo až do finále té volby udržet, a to si myslím, že je ještě brzy," říká psychiatr. Ideální kandidát by podle měl dát najevo, že je ti a že pro zemi něco dělá, ale že se neobjevuje jen jednou za pět let právě kvůli prezidentské volbě.

Přiznává také, ž ve společnosti sílí tlak na hledání „antizemana". „Tlak na to: 'Prosím vás, proboha, už někdo se přihlaste a dělejte toho prezidenta, už to takhle dál nejde,' tak ten je dost veliký u té takzvané 'pražské kavárny', ale na druhou stranu zcela realisticky je třeba si uvědomit, že čistý 'antizeman' má šanci poměrně malou, protože prezident Zeman má, a teď se to někomu může, nebo nemusí líbit, dost velkou podporu ve veřejnosti," uvedl s tím, že Zemanův soupeř se vůči němu nemůže jen „brutálně vymezovat". Protože tímto způsobem si nikdo příznivce nezíská.

Související

Ilustrační foto

Psychiatr varoval před konspiracemi o covidu. Počet lidí s depresí a úzkostí stoupá

Ve společnosti je nyní patrný nárůst depresivních a úzkostných stavů. Podíl na tom mají obavy z nemoci covid-19 a případné nákazy i zavedená restriktivní opatření, která způsobují izolaci, řekl dnes v pořadu Partie televize Prima ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl. "Nárůst velké deprese je trojnásobný, nárůst sebevražedných myšlenek je trojnásobný, nárůst úzkostí je dvojnásobný," řekl psychiatr.
Univerzita Karlova

Rozbroje na UK: Výzva kolegů je spíš politický než odborný názor, tvrdí lékaři

Lékaři a další odborníci z několika fakult Univerzity Karlovy (UK) se ohradili proti prohlášení jedenácti svých kolegů z UK k epidemii covid-19, v němž vyzvali k uvolňování opatření, protože může mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Podle vyjádření zástupců lékařské fakulty v čele s děkanem Aleksi Šedem jde u nich o politický názor spíš než o odborný.

Více souvisejících

Cyril Höschl (psychiatr) prezident čr Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 47 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy