Příznivci Samkové v akci: Připravili nepříjemné překvapení

Praha – Boj proti tureckému velvyslanci nekončí. Poté, co vyzval k potrestání advokátky Kláry Samkové, které označila islám za totalitní ideologii a srovnala ho s nacismem a fašismem, se kolem kritičky islámu objevily skupiny, které jí vyjádřili podporu. Ta se teď přetavila do akce „Bota pro Ahmeta“.

Samková a její podporovatelé se tento týden vydali přímo před tureckou ambasádu, kde zazněly také některé projevy. V jednom z nich advokátka velvyslance dokonce proklela. Kampaň proti zástupci Turecka v Praze teď pokračuje také na sociálních sítích. Na Facebooku vznikla iniciativa „Bota pro Ahmeta" (odkaz zde).

Psali jsme:
Mezinárodní ostuda? Samková vystoupila ve Sněmovně a naštvala muslimy, ti odešli Turecký velvyslanec pro EZ promluvil o Samkové. A nebere si servítky
Samková pro EZ: Turecký velvyslanec se zachoval jako baba. Muslimové čekají, že jejich ideologie bude tolerována Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Samková řádila před tureckým velvyslanectvím. A to není všechno...
 

„Kdo je Ahmet? Ahmet Necati Bigali současný velvyslanec Turecka, předseda Organizace pro islámskou spolupráci. Ahmet Bigali zde dočasně zastupuje zájmy země, která se dlouhodobě aktivně odvrací od sekulární tradice dané zakladatelem moderního Turecka Mustafou Kemalem, zvaným Attatürk, a stále více se přibližuje islámským teokraciím, ignorujícím lidská práva. Turecko se dosud nevyrovnalo se svou násilnickou minulostí a nadále násilně potlačuje Kurdskou menšinu. Dosud se neomluvilo za genocidu spáchanou na Arménském národu a nevyjasněný je právní stav ke Kypru, jehož část protiprávně okupuje," píší organizároři.

A proč právě bota? „Bota má v islámu symbolický význam. Ukázání podrážky boty jako spodní, nečisté 'Haram' části obuvi, je mimořádně urážlivá. Cesty v arabských zemích v dobách Mohameda byly díky velbloudům jako obvyklým dopravním prostředkům velmi znečištěné velbloudím trusem. Ukázat tak někomu podrážku, či dokonce se ho botou dotknout, je velmi důrazným vyjádřením názoru," píše se ve skupině.

Bota má podle nich ještě jeden význam, je totiž nutná k chůzi. „Znamená proto výzvu, aby ten, komu je ukázána, odešel. Pokud dáme Ahmetovi botu, je to výzva, aby si zavázal tkaničky na botách nebo utáhl řemínky na sandálech a vyrazil zpět na cestu do Turecka. Je to jednoznačný vzkaz, že v ČR nechceme ani osobu Ahmeta Bigaliho, ani to, co představuje. Jsme si jisti, že Ahmet velmi dobře pochopí co mu naznačujeme a věříme, že ocení jaké znalosti jeho kulturních zvyklostí máme," myslí si zástupci skupiny.

Iniciativa požaduje, aby se Bigali Samkové omluvil za jeho „neurvalé chování i nepřímé vyhrožování a za vměšování se do vnitřních záležitostí České republiky". Poukazují na to, že nesplňuje standardy chování diplomata a porušuje Vídeňskou úmluvu, proto by podle nich měl být velvyslanec ze své mise odvolán.

Vyzývají proto, aby lidé vzali staré nepoužívané boty a do konce července 2016 je zaslali přímo na turecké velvyslanectví. „Na stáří a stavu nezáleží, obzvláště se hodí obuv pracovní. Výhodu mají boty, které část své kariéry prožily na nohou zemědělce či chovatele vepřů. K botě můžete přidat případný vzkaz," vyzývá skupina své příznivce. Kromě toho mohou poslat i botu virtuální nebo podepsat elektronickou petici.

„Získané fotografie a text budou odeslány na Ministerstvo zahraničí ČR s žádostí, aby toto ministerstvo učinilo kroky k odvolání tureckého velvyslance z jeho diplomatické mise v ČR. O této žádosti bude též informován prezident Miloš Zeman," dodávají autoři výzvy.

Související

Klára Samková

Útok islámu na Evropu. Klára Samková po požáru Notre-Dame opět perlí

Právnička Klára Samková dostála své kontroverzní pověsti i v souvislosti s rozsáhlým požárem katedrály Notre-Dame. Rozhodně podle ní nešlo o náhodu, ale naopak o „útok islámu na Evropu“. Probíhající vyšetřování však ukázalo, že požár nejspíš souvisí s renovací věže chrámu.

Více souvisejících

Klara Samkova Turecko Ahmed Necati Bigali (velvyslanec Turecka)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 4 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech oficiálně rozcházejí

Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy