Honza S. chtěl zabíjet za IS? Čecha obvinili z terorismu

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes rozhodl o stížnosti Čecha proti vazbě, kterou na něj uvalil 20. července Okresní soud Plzeň-jih kvůli podezření, že se chtěl přidat k teroristům organizace Islámský stát (IS). První Čech, který se do Sýrie pokusil odcestovat, byl původně stíhán za méně závažný zločin.

Verdikt nezveřejnil, nejdřív ho musí sdělit krajskému státnímu zastupitelství, obviněnému a jeho právníkovi. Po neveřejném zasedání to ČTK řekl mluvčí soudu David Ungr. Muž je obviněný z pokusu o teroristický útok, hrozí mu pět až 15 let vězení.

Pokud krajský soud dnes vazbu potvrdil, zůstane obviněný ve vazební věznici v Plzni na Borech. Když ale vazbu zruší, musí podle informací ČTK krajský soud, a to i když ještě nebude mít napsané rozhodnutí, vydat okamžitě příkaz k propuštění z vazby. "V tu chvíli je totiž rozhodnuto, byť to ještě není písemně vyhotovené," uvedl právník obeznámený s případem. Jakmile tedy věznice obdrží faxem příkaz, musela by muže okamžitě propustit. Pokud by tedy dnes opustil vazební věznici, znamenalo by to, že soud jeho stížnosti vyhověl.

Veškeré informace bude podle Ungra podávat Okresní soud Plzeň-jih, který rozhodl o vazbě a verdikt doručí všem stranám. Advokát obviněného Vojtech Dragún z Plzně odmítl k případu poskytovat informace.

Podle informací deníků Právo a Mladá fronta DNES je prvním zadrženým Čechech, který se chtěl stát bojovníkem Islámského státu, 21letý muž ze Spáleného Poříčí, města s 2500 obyvateli na jihu Plzeňska.

Jana zadržela policie v Turecku už v lednu. Měl u sebe letenku do města u syrské hranice. Turci jej předali české policii, ta ho půl roku vyšetřovala na svobodě. Podle deníku Blesk si pro něj ale v polovině července přišla zásahovka a Jana, který se zrovna vrátil z noční směny, policisté zatkli.

Za mřížemi je kvůli hrozbě, že by mohl trestnou činnost opakovat. Hrozilo, že se znovu pokusí proniknout do Sýrie. Podle sousedů a známých byl Honza tichý samotářský chlapec, který trávil čas hraním počítačových her.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Islámský stát (IS) soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

včera

včera

Izrael varuje Írán: Skončíte jako Pásmo Gazy nebo Bejrút

Izraelský ministr obrany Joav Galant varoval Írán, že pokud se pokusí ublížit Izraeli, může čelit podobnému osudu jako Pásmo Gazy nebo Bejrút. Uvedl to server ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy