První český džihádista unikne trestu? Známý advokát promluvil a veselé to není

Praha – Před nedávnem médii proletěla zpráva, že byl chycen první Čech, který se chtěl přidat k Islámskému státu. Honza S. (21) se měl turecké policii přiznat, že plánuje přechod do Sýrie. Turci ho však poslali domů, kde na něj byla uvalena vazba. Přesto, že mu hrozí až 15 let za mřížemi, mohl by se však spravedlnosti vyhnout.

Honza S. je obviněný z pokusu o teroristický útok, hrozí mu pět až 15 let vězení. Sousedi a známí se shodují na tom, že jednadvacetiletý Honza ze Spáleného Poříčí byl tichý a samotářský chlapec, který trávil většinu času hraním počítačových her. Nadřízení o něm mluví jako o podivínovi, ale spolehlivém zaměstnanci. Jak ho mohlo napadnout odcestovat do Sýrie, nikdo nechápe.

Psali jsme:
První Čech se chtěl přidat k Islámskému státu, tvrdí policie. Byl zadržen v Turecku Tichý kluk, vášnivý hráč her: Honza (21) se chtěl přidat k IS
 

Nikdy se prý ani nezajímal o náboženství. Jak ho mohlo napadnout odcestovat do Sýrie, nikdo nechápe. Jan podle kolegů neuměl ani anglicky. Je pro ně záhadou, jak se mohl zradikalizovat. Na sociálních sítích po něm ale zůstala výrazná stopa. Na Twitteru sledoval arabské zpravodajské kanály, sám na něj nepřispíval.

Jeho případ je zajímavý i proto, že jde o první takový případ v Česku, soudy ani policie zatím nic podobného neřešily. Známý advokát Tomáš Sokol proto upozorňuje, že odsouzení „českého džihádisty" může být obtížné.

„V řadě případů lze z důkazů úmysl dovodit vcelku snadno, v některých případech se o to dokonce soudy pokoušejí i bez důkazů. Pravda ale je ta, že chytit někoho někde na nádraží nebo letišti či v přístavu s kufrem v ruce a prokázat mu, že i s tím kufrem mířil k nějakým zločincům může být dost problém," uvedl pro server expres.cz.

Pokud tedy nebyl Čech chycen doslova s kulometem v kufru a s náborovým letákem, adresou a pokyny kdy a kam se hlásit, může být shánění usvědčujících důkazů obtížné.

Otázkou podle něj také je, zda IS vlastně naplňuje znaky organizované zločinecké skupiny stanovené českou legislativou. Poukazuje, že obecně se sice o vrazích z IS říká, že jde o organizovanou skupinu, ale u soudu to musí být prokázáno jinak, než na základě novinových článků.

Zběhlý právník také upozorňuje, že by Jan S. přece jen mohl spravedlnosti uniknout. „Dost pochybuji o plné příčetnosti člověka, který by vážně jel přes půl světa aby se připojil k partě nějakých hrdlořezů. Předpokládám, že obviněný bude podroben psychiatrickému vyšetření. Z něhož pak může vzejít i závěr, že vlastně ani pořádně nevěděl, co chce, ale to už předbíhám událostem," dodal Sokol pro server.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Tomáš Sokol

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy